Coffeeshop toch open voor buitenlanders

Marc Josemans, voorzitter van de Vereniging van Officiele Coffeeshops Maastricht (VOCM) in de coffeeshop Easy Going in Maastricht.Beeld ANP

Coffeeshop Easy Going in Maastricht is vanochtend om 11.00 uur alsnog voor iedereen opengegaan. Coffeeshophouder Marc Josemans probeert zo een juridische procedure uit te lokken. 'De minister verplicht ons om te discrimineren, en dat is een schending van artikel 1 van de grondwet', zei hij.

Eerder op de ochtend had Josemans nog aan ongeveer tien buitenlanders de toegang geweigerd. Hij deed dat wegens het ingaan van nieuwe regels die niet-ingezetenen van Nederland de toegang ontzeggen. De afgewezen buitenlanders gingen naar het politiebureau om aangifte te doen van discriminatie.

De meeste andere coffeeshops in Maastricht blijven voor onbepaalde tijd dicht. Volgens de uitbater van coffeeshop Heaven 69 doen ze dat omdat er officieel geen klanten zijn. Dat komt omdat niemand zich heeft geregistreerd. Sinds dinsdag zijn coffeeshops in in Zuid-Nederland besloten clubs die alleen geregistreerde leden toelaten.

Volgens Josemans zijn de meeste coffeeshops in Maastricht dicht vanwege de harde woorden van burgemeester Onno Hoes (VVD) afgelopen weekeinde. Die liet weten onmiddellijk te zullen optreden en geen enkele overtreding van het nieuwe beleid te zullen toestaan.

Waarschuwing
De gemeente Maastricht heeft coffeeshop Easy Going vanochtend een schriftelijke waarschuwing gegeven voor het toelaten van niet in Nederland wonende klanten en omdat er geen ledenlijst is. Als de coffeeshop woensdag opnieuw de regels schendt, zal de gemeente de zaak voor een maand sluiten.

Dat zei coffeeshophouder Marc Josemans vandaag direct na afloop van een bezoek van ambtenaren van de gemeente Maastricht. Josemans kondigde aan ook woensdag gewoon door te gaan met iedereen toe te laten die wiet wil kopen.

'Dan word ik gesloten en kan ik naar de rechter stappen', zei Josemans. 'De realiteitszin moet het winnen van de huidige symboolpolitiek.'

Josemans zei 'trots' te zijn dat veel mensen hun sympathie kwamen betuigen bij de coffeeshop, en omdat hij de eerste in Nederland is die een waarschuwing krijgt.

Tilburg
Coffeeshop Toermalijn in Tilburg heeft een proces-verbaal gekregen omdat er geen ledenlijst is en omdat er Belgen binnen waren. Eigenaar Willem Vugs heeft dat vandaaggemeld.

De politie heeft bezoekers gecontroleerd, vertelde hij. Vugs gaat ervan uit dat de burgemeester de coffeeshop zal sluiten zodat hij daartegen in beroep kan gaan bij de rechter.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden