Coentunnel vanaf vanavond dicht

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen tijdens de opening van de nieuwe tweede Coentunnel in Amsterdam.Beeld anp

De Coentunnel en een deel van de A10-West bij Amsterdam gaan vanavond om 21.00 uur dicht voor het verkeer. De afsluiting duurt tot maandagochtend 05.30 uur en is nodig om de gerenoveerde oude tunnel te koppelen aan de nieuwe, Tweede Coentunnel.

Het verkeer moet omrijden via de Zeeburgertunnel op de ringweg Oost. De extra reistijd is naar verwachting een half uur. De A10-West is ten noorden van de aansluiting S102 tot aan de tunnel dicht. Rijkswaterstaat past de komende dagen de verkeerstechnische installaties aan, verricht onderhouds- en asfaltwerkzaamheden en brengt de belijning en verlichting aan.

Na de opening van de Tweede Coentunnel in mei vorig jaar ging de oude dicht voor renovatie. Nu deze klus bijna klaar is, ontstaat één tunnel, die ervoor moet zorgen dat de Noordelijke Randstad en het Westelijk Havengebied in Amsterdam beter bereikbaar zijn. De tunnel heeft dan acht rijbanen, waarvan twee wisselstroken.

Snelweg
Tegelijkertijd met de aanleg van de Tweede Coentunnel bouwde Rijkswaterstaat ook een nieuwe snelweg, de Westrandweg (A5). Die moet zorgen voor een betere bereikbaarheid van de noordelijke Randstad en het Westelijk Havengebied. Onderdeel van de nieuwe weg is het langste wegviaduct van het land met een lengte van 3,3 kilometer, bijna 12 meter boven de grond.

Ondanks het openen van de nieuwe Coentunnel en de Westrandweg was het op traject het afgelopen jaar voor weggebruikers nog afzien. Vooral de tunnelbuis vanuit het noorden in de richting van Amsterdam bleek vaker het decor van ongelukken. Rijkswaterstaat trof daarom in september extra maatregelen. Zo ging in de tunnelbuis de stad in de maximumsnelheid in de spits omlaag naar 70 kilometer per uur, werden rode ledlichtjes in de tunnel gedempt en kwam er een inhaalverbod.

Rijbanen
Overigens ging het in de tunnelbuis de stad uit een stuk beter, aangezien hier meer rijbanen beschikbaar waren. Vanaf maandag telt de tunnel acht rijstroken. Tijdens de ochtendspits zijn er vanaf de noordkant richting de stad vijf rijbanen beschikbaar en aangezien gebruik wordt gemaakt van twee wisselstroken zijn dat er in de avondspits vijf de andere kant op.
De Coentunnel ging in 1966 open en in 1970 reden er dagelijks gemiddeld zo'n 44.200 voertuigen doorheen. Tegenwoordig zijn dat er meer dan 100.000.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden