Coe blijft onder vuur liggen

Britse voorzitter IAAF in toenemende mate te naïef gevonden voor schoonmaakwerk

ROB VELTHUIS

Het was een zakelijk bericht: Bart Bennema, steun en toeverlaat van wereldkampioene Dafne Schippers, is door de IAAF tot wereldcoach van het jaar gekozen. Doorgaans gaat zo'n verkiezing op een pompeus gala gepaard met alle toeters en bellen. Vorige week niet, de atletiek is afgeschminkt en in rouw.

Het in 1986 door Primo Nebiolo ingevoerde gala kan als symbool worden gezien voor de ontwikkelingen binnen de internationale atletiekfederatie. Achter het decor van pracht en praal ging de corruptie van de Italiaanse voorzitter schuil en werden vele dopingzondaars gehuldigd.

Zijn opvolger Lamine Diack nam de dubieuze handel in 1999 over - breidde die waarschijnlijk voor persoonlijk gewin verder uit - en de ogenschijnlijk integere Brit Sebastian Coe mag sinds vier maanden de troep opruimen. Al wordt de tweevoudige olympische kampioen 1500 meter in toenemende mate te naïef gevonden voor dat schoonmaakwerk.

Coe moet zich morgen in Londen voor de parlementaire commissie cultuur, media en sport verantwoorden voor het omvangrijke dopingschandaal dat de IAAF heeft getroffen, en zijn eigen link met 's werelds grootste sportkledingfabrikant Nike. Al heef Coe die laatste band onder zware druk vorige week eindelijk verbroken.

Als jonge atleet verbond Coe zich in 1978 aan het Amerikaanse bedrijf. Sinds 2012 is hij als mondiaal adviseur verbonden aan het project Time to Move dat obesitas bij de jeugd beoogt te bestrijden. Toen Coe in augustus zijn 'droombaan' als IAAF-voorzitter kreeg, werd verwacht dat hij zijn nevenfunctie zou opgeven.

Coe zag, en ziet nog steeds, geen belangenverstrengeling. Toch is Nike het bedrijf dat uit zakelijke overwegingen het meeste geld (naar verluidt jaarlijks 160 miljoen dollar) in de atletiek pompt; een dopingrecidivist als Justin Gatlin als uithangbord heeft; een controversieel atletiekproject waarbij de grenzen van het medisch toelaatbare worden opgezocht financieel steunt; buiten de gebruikelijke procedure om de WK atletiek van 2021 veiligstelde voor Eugene, de Amerikaanse provinciestad waar Nike werd opgericht.

Dat laatste met steun van adviseur Coe. Onder wiens vicevoorzitterschap ook de dubieuze toewijzing van de WK 2019 aan Qatar plaatsvond.

De Britse Lord moest vorige week tijdens zijn eerste bestuursvergadering wat Nike betreft door het stof. Hij verklaarde meteen dat zijn sportmarketingagentschap CSM geen contracten zal afsluiten met de IAAF. Ondanks alle ophef het afgelopen jaar over corruptie en belangenverstrengeling bij de Fifa én zijn eigen IAAF blijft Coe erin volharden dat het wat hemzelf betreft geen probleem is.

Coe noemt zichzelf 'vermoedelijk de meest transparante en open persoon op kantoor'. Hij realiseert zich kennelijk niet dat anderen binnen de sport zichzelf ook zo hebben geprofileerd, terwijl zij in werkelijkheid verstrikt waren in een web van dubieuze belangen. En dat slechts iemand van onbesproken gedrag en zonder schijn tegen een ontspoorde federatie weer op de rails kan krijgen.

Acht jaar lang was Coe onder Diack vicevoorzitter van de IAAF. Bij diens afscheid in augustus noemde hij de Senegalees 'de spirituele leider van de IAAF'. Zoals hij voor zijn eigen verkiezing de door de ARD en Sunday Times gepubliceerde dopingonthullingen een 'oorlogsverklaring' tegen zijn sport noemde. Pas toen Diack in Frankrijk werd gearresteerd op verdenking van corruptie en een commissie van het wereldantidopingagentschap Wada een door de Russische staat gedoogd dopingsysteem bevestigde, vielen de schellen van zijn ogen. Al wilde hij aanvankelijk de Russen niet eens schorsen.

Martyn Rooney, aanvoerder van de Britse WK ploeg, concludeerde deze maand dat het tamelijk onwaarschijnlijk is te geloven dat de vicepresident al die jaren niet wist wat er binnen de IAAF gebeurde. "Dan heeft hij zijn baan niet naar behoren vervuld."

Coe kan voor nog veel grotere verrassingen komen te staan als het tweede deel van het onthullende Wada-rapport begin volgend jaar wordt geopenbaard. In het eerste deel wordt al gewag gemaakt van 'systematisch falen' van de IAAF, waar het toedekken van dopinggevallen in Rusland betreft.

Dick Pound, voorzitter van de onderzoekscommissie, sprak vorige week van een 'wow-factor' waar het om de nieuwe onthullingen gaat. Goed beschouwd staat Coe met zijn hervormingen pas aan het begin van een lange weg, die mogelijk eerst nog een tijdje steil omlaag gaat. Als hem althans straks de kans nog wordt gegund de liefde van zijn leven te rehabiliteren.

undefined

Schorsing Kenianen

Vier maanden geleden was Isaiah Kiplagat kandidaat om onder Sebastian Coe als vicevoorzitter van de IAAF de mondiale dopingbestrijding binnen de atletiek onder zijn hoede te nemen. Gisteren werd de baas van de Keniaanse atletiekbond samen met zijn vicevoorzitter David Okeyo en WK-teamleider Joseph Kinyua voorlopig geschorst door de ethische commissie van de IAAF.

De drie worden ervan verdacht het proces van dopingbestrijding in Kenia te hebben ondermijnd en voor honderdduizenden euro's aan sponsorgeld van Nike te hebben verduisterd. Kiplagat zou tevens twee auto's als relatiegeschenk hebben gekregen van de atletiekfederatie van Qatar.

Vorige week werd het Keniaanse bondsbureau in Nairobi door atleten bestormd. Ze eisten dat het bestuur zou opstappen. Nu Rusland is geschorst vanwege een georganiseerd dopingsysteem, vrezen ze dat zij aan de beurt zijn. In Kenia is jarenlang niets gedaan aan dopingbestrijding; verboden middelen zijn er makkelijk bij artsen te krijgen, zoals een ARD documentaire dit jaar liet zien.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden