Codename Future1996: Zingen met Ron en een handdruk van Erica

“Ik heb twee foto's gemaakt van Ron Brandsteder!” Christel keert met een verhit hoofd terug naar de stoelen waar haar klasgenoten Daphne, Sara en Martina uit Twickel Borne zitten. Ron Brandsteder? Inderdaad, de belegen - of moeten we zeggen 'duurzame'? - showmaster van RTL4 blijkt enorm populair onder de honderden scholieren die in het Haagse Congresgebouw wachten op de uitreiking van de Codename future awards.

Ron mag namelijk ook een paar awards uitreiken voor de beste plannen die jongeren gemaakt hebben voor een beter milieu en leefklimaat in hun eigen omgeving. Duurzaam, heet dat. De hele zaal zingt uit volle borst het liedje van de Honeymoonkwis mee als gastpresentator Mike Starink (Call TV) Brandsteder aan de zaal voorstelt.

Goed, we zitten hier niet bij Joop van de Ende, maar bij de prijsuitreiking van Codename Future 1996 en dat had iets te maken met milieu, vandalisme, racisme en mondiale verdraagzaamheid. Rond de 15000 jongeren zijn afgelopen maandag en dinsdag op onderzoek uitgegaan en hebben een actieplan bedacht dat ze zelf kunnen gaan uitvoeren. Nu, in de loop van de dinsdagavond, hebben ze zich in het congresgebouw verzameld. Zoals Christel en haar vriendinnen uit Borne, die zich op een hangplek in een nieuwbouwwijk hebben gestort. “D'r is eigenlijk niks, behalve een voetbalveldje”, zegt Martina. “We zijn gisteren gaan praten met mensen van het HALT-bureau over ons plan om daar een graffiti-muur te maken. We willen elk jaar een wedstrijd organiseren, en het winnende ontwerp mag dan een jaar lang blijven hangen.” Helaas weten de meiden geen van de twintig awards à 5000 gulden (daarmee moeten de plannen worden uitgevoerd) in de wacht te slepen. Daarmee lopen ze ook een handruk mis van staatsecretaris Erica Terpstra - die af en toe bijna overspannen van enthousiasme lijkt.

Wèl succesvol zijn de leerlingen van het Stedelijk College Zoetermeer, die maar liefst twee awards krijgen. De ene prijs krijgen ze voor een plan om een gevaarlijke weg fietsvriendelijker te maken. De andere is voor het idee om een boekje te maken met verhalen, gedichten en tekeningen van vluchtelingen en asielzoekers. Die boekjes willen ze onder scholieren verspreiden. “We dachten dat dit wel een mooie manier zou zijn om jongeren te laten zien met wat voor gevoelens vluchtelingen rondlopen.” Henry Curfs (16) en Remko Zuur (16) zijn gisteren in het asielzoekerscentrum Wassenaar op bezoek geweest. “We hebben met een Iraanse man en vrouw gepraat, die waren heel enthousiast over het plan.” Ze hebben ook al een uitgever gevonden die het boekje in een oplage van 3500 stuks wil gaan drukken. Met hun ingelijste awards vertrekken de scholieren naar de kelder, waar een stampende disco is losgebarsten. Op de tafeltjes in de gangen liggen na afloop bergen bekers, bordjes en halfopgegeten broodjes hamburger heel duurzaam te wezen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden