Update

Code rood: winterweer houdt Nederland in zijn greep

Opgepast: de sneeuw veroorzaakt gladheid op de Nederlandse wegenBeeld ANP

In het grootste deel van Nederland geldt tot middernacht code rood, het zwaarst mogelijke weeralarm. Daarna geldt nog wel code geel, vanwege de kans op gladheid door bevriezing van natte weggedeelten. 

Door hevige sneeuwval en gladheid zit het verkeer op de snelwegen rond onder meer Amsterdam, Utrecht en Rotterdam muurvast en is het treinverkeer ontregeld. Op Schiphol zijn 1300 veldbedden neergezet voor gestrande reizigers.

Tot nu toe werden zo'n 250 vluchten geannuleerd. De KLM verwacht dinsdag het reguliere vluchtschema te kunnen uitvoeren. Wel verwacht de luchtvaartmaatschappij dat de vertragingen van vandaag kunnen doorwerken in de operatie op dinsdag.

Ook het vliegverkeer van en naar Eindhoven Airport is maandagavond helemaal stil komen te liggen. De verwachting is dat er de rest van de avond niet meer gevlogen wordt. Ook Rotterdam The Hague Airport was tot 23.00 uur gesloten. Vluchten van en naar Londen, Venetië en Wenen zijn geannuleerd. Vluchten uit de Canarische eilanden en Marokko zijn uitgeweken.

files

Op de website van de ANWB was even voor 21.00 uur te zien dat het nog steeds druk was op de Nederlandse wegen. In totaal stonden er op dat moment 58 files. In totaal 321 kilometer. 

Ook treinreizigers hebben nog altijd last van de sneeuw. Op diverse trajecten rondom Amsterdam, Utrecht, Schiphol, Haarlem en Zaandam is zeer beperkt treinverkeer mogelijk. Op met name Utrecht Centraal, Amsterdam Centraal en Schiphol wachten veel reizigers op een trein. Rond 20.00 uur waren er ongeveer zestig (wissel)storingen, aldus de NS. Op Utrecht Centraal werken ook de informatieborden niet naar behoren. Reizigers wordt geadviseerd hun reis maandagavond uit te stellen.

Tekst loopt door onder video.

Vanwege de flinke sneeuwval gold bijna de hele dag in het hele land code rood, met uitzondering van Limburg en de Waddeneilanden.  Op de Veluwe lag lokaal bijna een halve meter sneeuw. Volgens Weeronline ligt er in ruim de helft van het land meer dan 10 centimeter.

IIn andere provincies, Overijssel, Drenthe, Utrecht, Flevoland, grote delen van Brabant, Zeeuws-Vlaanderen en de Randstad ligt op veel plaatsen 12 tot 20 centimeter. Op de Wadden, direct aan de noordkust en in de zuidelijke helft van Limburg lag maandagavond bijna niets

Vannacht verlaat de sneeuw ons land via het oosten, maar blijft er kans op gladheid bestaan door sneeuwresten en bevriezing. Dinsdag is het half bewolkt en kunnen er nog enkele winterse buien vallen.

10 miljoen kilo zout

Ondanks dat Rijkswaterstaat de afgelopen dagen meer dan 10 miljoen kilo zout strooide, zorgt het winterweer voor grote problemen. Op de snelwegen is er soms geen doorkomen aan. Op de A2 tussen Eindhoven en Maastricht reed het verkeer vanochtend in beide richtingen stapvoets over zo'n 60 kilometer, meldde de ANWB. 

Rijkswaterstaat waarschuwt voor zeer gevaarlijke rij-omstandigheden door de sneeuw en roept weggebruikers op om maandagmiddag en -avond niet de weg op te gaan als dat niet per se nodig is. Voor de gladheidsbestrijding wordt al het beschikbare materieel en personeel ingezet. Naast strooiwagens en sneeuwschuivers worden ook zogenoemde calamiteitenmachines gebruikt. Die bestrijden ijsplaten op de weg met een warme zoutoplossing.

De NS riep reizigers maandag op zo vroeg mogelijk naar huis te reizen. "Hoe later mensen vertrekken, hoe groter de problemen naar verwachting zullen zijn", vertelt een woordvoerder. De NS hadden de dienstregeling eerder al aangepast. NS zegt waar mogelijk langere treinen te laten rijden, maar reizigersorganisatie Rover klaagt dat op veel plekken treinen rijden die juist korter zijn dan normaal. "Een ramp is niet te managen, de gevolgen wel", aldus de belangenorganisatie die bovendien zijn beklag doet over het uitvallen reisplanner 9292 door een storing. 

Scholen geven ijsvrij, tentamens afgelast

Verscheidene scholen in het land hebben besloten leerlingen maandag ijsvrij te geven vanwege de winterse weersomstandigheden. Op de Universiteit Utrecht zijn colleges en tentamens afgelast als gevolg van het slechte weer. 

De Nederlandse Spoorwegen roepen iedereen op voor de grote-boze-sneeuwstorm van vanmiddag naar huis te reizen. We vroegen advocaat Anja Hoffmans, gespecialiseerd in arbeidsrecht: Kan je als werknemer zomaar je biezen pakken na de lunch?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden