Code rood ingetrokken, ijzel ontregelt leven in noord Nederland

Een slippartij op de A32.Beeld ANP

In de provincies Groningen, Friesland en Drenthe gold dinsdagochtend code rood; het advies om niet de weg op te gaan. De gladheid als gevolg van ijzel leidde in de nacht van maandag op dinsdag al tot tientallen ongelukken in het noorden van het land. Kort na twaalf uur werd het weeralarm ingetrokken, maar door de ijzel is de samenleving ontregeld.

Door de ijzel waren de wegen en straten spekglad. Voor de drie noordelijkste provincies gold code rood, voor het Waddengebied en het noorden van Overijssel en Flevoland kondigde de KNMI code oranje af.

Volgens het KNMI heeft het weer 'een behoorlijke impact op de samenleving', aldus een woordvoerder. Vanwege de extreme weersomstandigheden hebben diverse scholen in het noorden van het land besloten de leerlingen een dag vrij te geven. Het gaat om scholen uit onder meer Winschoten, Veendam, Stadskanaal en Groningen. Ook de Hanzehogeschool in Groningen houdt de hele dag de gebouwen dicht.

Een groot aantal andere scholen uit Groningen en Hoogezand heeft vanwege de ijzel het rooster aangepast. Dat geldt ook voor de Universiteit van Groningen. De universiteit adviseert studenten en medewerkers om tot 12.00 uur thuis te blijven.

Vooral veel scholen voor speciaal onderwijs houden de deuren dinsdag dicht. De busjes kunnen vanwege de gladheid niet rijden en kunnen de kinderen daarom niet naar school brengen.

Miljoen kilo zout
Strooiwagens hebben sinds maandagavond 18.00 uur een miljoen kilo zout gebruikt vanwege de gladde wegen in het noorden van het land. Volgens Rijkswaterstaat zijn er tot nu toe 119 ritten gemaakt. Het strooien in Groningen, Friesland, Drenthe en ook Flevoland en Overijssel gaat voorlopig nog door.

Ook heeft Rijkswaterstaat beide Firestorms (calamiteitenmachines) ingezet. De Firestorm bestrijdt ijsplaten door een warme zoutoplossing (ongeveer 60 graden) op het ijs te spuiten.

Zwaar beschadigd
In de nacht van maandag op dinsdag zijn zeker vijftig ongelukken gebeurd op snelwegen en belangrijke N-wegen in het noorden van het land. Dat heeft de VerkeersInformatieDienst (VID) in de nacht bekendgemaakt. Bij een van de ongelukken raakte een politiewagen zwaar beschadigd. Bij de meeste slippartijen en botsingen was er alleen sprake van blikschade.

De slippartijen, botsingen en blikschade zijn het gevolg van spekgladde wegen door ijzel en ijs- en sneeuwresten op de weg. Na de ochtend zou het droog moeten worden maar het KNMI waarschuwt dat in de nacht van dinsdag op woensdag ook het midden van het land last kan krijgen van gladde wegen.

Mensen die dinsdagochtend vroeg toch zijn gaan rijden, kunnen volgens de ANWB in het noorden van het land niet harder dan 50 kilometer per uur. De politie adviseert weggebruikers de snelheid aan te passen aan de weeromstandigheden.

Treinen
Ook rijden er minder treinen. Dat geldt voor de trajecten tussen Zwolle en Leeuwarden en tussen Zwolle en Groningen. De vertraging is volgens de NS meer dan een uur. De verwachting is dat dit tot 11.00 uur gaat duren.

In verband met de gladheid rijden er voorlopig geen bussen in Friesland en snelbussen (qliners) in Groningen en Drenthe. Busmaatschappij Arriva laat weten de situatie goed in de gaten te houden.

Het bestrijden van ijzel is lastiger dan van sneeuw. De winterse neerslag bevriest zodra die op het koude wegdek komt en vormt een ijslaag bovenop het zout. Hierdoor kan er in een korte tijd een zeer glad wegdek ontstaan. Door de ijslaag vindt vermenging met strooizout niet direct plaats. Pas als de bovenlaag zacht is, wordt het zout door het verkeer ingereden en wordt het minder glad.

Beeld ANP
Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden