Update

Code oranje afgezwakt, storm gaat langzaam liggen

Mensen genieten van de harde wind op het strand van Hoek van Holland.Beeld ANP

De zware storm die woensdagmorgen over het land raasde en voor veel overlast zorgde, is in de loop van de middag gaan luwen. Volgens Weeronline was de storm rond 15.00 uur 'echt voorbij'. De code oranje die eerder vandaag werd afgekondigd, is teruggeschroefd naar code geel. 

Wel blijft het aan zee en in de kustprovincies nog een tijd onrustig. Tot aan de avond zijn nog windstoten mogelijk tot maximaal 100 kilometer per uur. In de avond zwakken de windstoten verder af naar circa 80 kilometer per uur, bij een windkracht 7. Pas aan het begin van de nacht verdwijnen aan de kust de windstoten. In het binnenland verdwijnen de laatste zware windstoten begin van de avond.

In de loop van de middag beëindigde het KNMI code oranje. Het instituut had deze waarschuwing woensdagochtend afgegeven voor de provincies Noord-Holland, Friesland en Flevoland en het Waddengebied. In het hele land geldt nog wel code geel.

Het KNMI waarschuwde vanochtend voor zeer zware windstoten van 100 tot 120 kilometer per uur op grote schaal. Afgelopen nacht trokken al felle buien van west naar oost over het land, en ook toen kwamen zeer zware windstoten voor. 

De westerstorm veroorzaakte vanochtend al vroeg problemen op de wegen. De VerkeersInformatieDienst (VID) meldt dat op de A20 bij Rotterdam en op de A28 bij Groningen water op de weg bleef staan. Ook zijn op meerdere plaatsen bomen op wegen gevallen. In Alblasserdam kwam een boom op een geparkeerde auto terecht. De dijk tussen Lelystad en Enkhuizen is in beide richtingen helemaal dicht vanwege de storm, net als de Markerwaarddijk. Volgens de website alarmeringen.nl rukte de brandweer tot nog toe duizend keer uit voor meldingen van stormschade en wateroverlast.

In Urk richtte een replica van de Ark van Noach behoorlijke schade aan toen die door de harde wind lossloeg van zijn ligplaats in de haven van het dorp. 

Door de storm raakte De Ark los en dreef naar de andere kant van de haven, waar het schip tegen meerdere zeilboten ramde. Hulpdiensten proberen het vaartuig te verplaatsen. De VerhalenArk is een drijvend Bijbelmuseum dat sinds eind januari 2017 in Urk ligt. Het is 70 meter lang, 13 meter hoog, 10 meter breed en heeft 4 verdiepingen. 

Een gevel van een woning is naar beneden gekomen door de storm.Beeld ANP

Vijf waterkeringen werden vandaag uit voorzorg gesloten, onder meer de Oosterscheldekering en de Stormvloedkering Ramspol bij Kampen. Vanwege het hoogwater in en rond Kampen heeft het waterschap Drents Overijsselse Delta uit voorzorg vrijwilligers opgeroepen om te komen helpen met het vullen van zandzakken, maar inmiddels wordt de Ramspol langzaam weer open gezet, liet Rijkswaterstaat vandaag weten. 

Rijkswaterstaat verwacht dat de Maeslantkering en de Hartelkering woensdagavond om 22.00 weer open gaan. De Hollandse IJsselkering gaat donderdag rond het middaguur weer open.

Tekst loopt door onder de foto

In de regio Rotterdam zijn verschillende kades afgezet vanwege de storm.Beeld ANP

Weinig zorgen

Bijna 67 procent van de Nederlanders denkt geen extra risico's te lopen als het stormt. Ruim de helft gaat dan ook gewoon door met de dagelijkse bezigheden, meldt het Rode Kruis na een onderzoek dat in december gehouden werd onder zevenhonderd Nederlanders.

Meer dan de helft van de Nederlanders parkeert de auto, motor of fiets gerust dichtbij bomen tijdens een storm. Wel sluit 83 procent de deuren en ramen en zorgt de helft van de Nederlanders ervoor dat zij genoeg boodschappen in huis hebben om de dag door te komen.

Minder dan de helft van de Nederlanders denkt er echter aan losse voorwerpen als tuinmeubilair of plantenpotten vast of binnen te zetten. In het Brabantse Heeze ondervond de politie aan de Kapelstraat in de nacht van dinsdag op woensdag de gevolgen daarvan. "Wij verzoeken jullie om het terrasmeubilair op te ruimen of vast te leggen. Deze nacht hebben we meerdere keren tafels, stoelen en banken van straat moeten halen", aldus de politie in een oproep aan ondernemers.

Vliegverkeer

Ook luchthaven Schiphol ondervond hinder van de storm. Van de 1200 geplande vluchten werden er vandaag 252 geschrapt vanwege de harde wind. Het ging vooral om vluchten van en naar Europese bestemmingen. Reizigers zijn omgeboekt. Vertrekkende vluchten konden rekening op een vertraging van ongeveer een uur. 

Ook treinreizigers moesten vandaag op bepaalde trajecten rekening houden met vertraging vanwege takken en bomen op het spoor, meldt NS. 

Een informatiebord op Schiphol. Reizigers van de luchthaven ondervinden vertragingen en geschrapte vluchten door een westerstorm.Beeld ANP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden