Code Kamer voor meer fatsoen in debat

den haag –- De Kamer denkt over een morele code die het fatsoen terug in de vergaderzaal moet brengen. Persoonlijke aanvallen, het beledigen van mensen die zich niet direct kunnen verweren en parlementaire schuttingtaal worden daarmee uit den boze.

Vorige maand stuurden Kamerleden van CDA, VVD, PvdA, ChristenUnie en SGP een brief aan Kamervoorzitter Verbeet waarin zij hun beklag deden over ruw taalgebruik in de Kamer. Woensdag heeft een deel van hen hierover doorgesproken met Verbeet en het presidium. De partijen willen niets afdoen aan de scherpte in het debat, maar menen dat beledigingen tot het verleden moeten behoren.

PvdA-Kamerlid Dijsselbloem, die het idee van de morele code opperde, vergelijkt het met het fatsoen elkaar uit te laten spreken. „Dat doe je ook. Iets minder voor de hand ligt misschien de toon, het taalgebruik en persoonlijke aanvallen. We moeten elkaar aanvallen op basis van argumenten, niet op basis van verwijten en verdachtmakingen.”

Ook wil Dijsselbloem af van beledigingen aan het adres van personen en functionarissen die niet deelnemen aan het debat. „Collega Wilders viel laatst ex-D66-Kamerlid Bakker keihard aan. Andere Kamerleden konden hem niet verdedigen omdat ze niet wisten wat er speelde. Je moet het debat niet misbruiken om persoonlijke conflicten uit te vechten.”

CDA’er Schinkelshoek sluit zich daarbij aan. Hij heeft genoeg van kwetsende uitlatingen jegens bevolkingsgroepen die zich niet kunnen verdedigen. „Daarover moeten we ons niet te grof uitlaten. Door zo’n code kunnen we elkaar beter hierop aanspreken. Hoe en wat, gaan we de komende weken bedenken.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden