Code geel is een storm - in een glas water

De herfststorm van vorig jaar. Beeld anp
De herfststorm van vorig jaar.Beeld anp

Code geel, windvlagen en hagelbuien: het is weer zover, storm in Nederland. Althans, zo klonken vanochtend de berichten van het KNMI. Hoe erg wordt die storm van vanmiddag eigenlijk? Weerman van Weerplaza Marco Verhoef beantwoordt onze vragen.

Wanneer begint de storm?

Ten eerste, het is geen storm te noemen. Er komt een actieve buienlijn voorbij in Nederland. Die buien duren waarschijnlijk niet zo lang als bij een echte storm. Vanaf half drie vanmiddag gaan we er heus wel wat van merken, het weer verandert dan. Er komen buien, onweer en hagel aan. De windvlagen gaan met een snelheid van 90 kilometer per uur door Nederland razen, maar dat betekent eigenlijk alleen dat je het stuur van de auto of fiets goed moet vasthouden.

Kan dit een herfststorm worden?

Daar ga je weer de fout in! Ik verwacht überhaupt geen storm. Als er al een herfststorm zou komen, is die nog minder gevaarlijker dan een zomerstorm. Bij die storm zitten er nog blaadjes aan de bomen, waardoor de wind in de bomen blijft hangen en er vaker takken van af kunnen vallen. In de herfst zijn de bomen al kaal, dus is er ook minder kans op afbrekende takken of omvallende bomen.

Maar als het allemaal zo erg meevalt, wat houdt dat code geel van het KNMI dan in?

Code geel is bedoeld voor een weerfenomeen waar ze voor moeten waarschuwen, dat betekent in dit geval vooral dat fietsers en automobilisten anders moeten gaan rijden. Want bijvoorbeeld tussen gebouwen door, kun je getroffen worden door een windvlaag. Als je daarop voorbereid bent, houd je het stuur wat beter vast. Eigenlijk is er aan code geel niks levensbedreigend, we hoeven niet binnen te blijven en heel Nederland zal niet ontwrichten. Maar je moet wel voorbereid zijn op de harde wind en eventuele buien.

En wat doet u?

Ik rijd rond vijf of zes uur gewoon naar huis vanuit Hilversum. Ik verwacht dat de ergste buien dan al voorbij zijn, maar houd mijn stuur alsnog goed vast. Ik ben wel benieuwd hoe het gaat lopen vandaag. Na het zachte weer van de afgelopen dagen is dit ook wel weer spannend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden