Cocu loopt bij PSV tegen grenzen aan

Phillip Cocu moet weg bij PSV - hij is er de enige prof tot in het diepst van zijn vezels. Wie dat wilde, kon het woensdag horen in zijn analyse van de afstraffing bij Bayern München - als hij het al niet eerder had gehoord en gevoeld.

Er hadden er in de tweede helft een paar een stap vooruit gedaan bij een 2-1 achterstand, die een mirakel op zich was geweest na het funeste eerste half uur. "We vergaten even tegen wie we speelden", zei Cocu. Subtiel, en wie dat wilde, hoorde ook hier iets in wat hij eerder hoorde.

Koester de kleine marge, bedoelde Cocu, blijf bij elkaar - wie weet wat er dan nog kan gebeuren, én in mathematische zin is er bij die stand in de poule nog altijd een klein kansje. Zoiets hebben we in al die Europese jaren bij Ajax nooit van Frank de Boer gehoord. Dit was de denktrant van Ronald Koeman, en dat mag al lang niet meer verbazen: veel meer dan met die van zijn vriend De Boer komt de spelerscarrière van Cocu overeen met die van Koeman. Topvoetballers waren ze die konden en wilden rekenen en konden en wilden handelen naar (altijd weer) wisselende situaties.

Dit was van een andere orde, van een andere laag, dan de kritiek op de lachwekkende manier waarop PSV zijn eerste tegendoelpunt had weggegeven. Natuurlijk zei Cocu dat zoiets niet mag gebeuren, maar ga dit nog prille seizoen maar na: hoe vaak heeft hij dat al niet moeten zeggen?

Hij had zijn spelers nog gezegd bij 2-1 bij elkaar te blijven, en denkt u niet dat hij Jetro Willems bijna dagelijks zegt dat hij eens wat minder moet slapen - wat hij deed bij dat eerste tegendoelpunt, en daarbij weer niet alleen.

In Nederland mist PSV veel kansen, waaraan dan aan de oppervlakte de tegenspoed te wijten kan zijn. Maar daaronder is voelbaar dat Cocu tegen vanzelfsprekende grenzen aanloopt, en niet alleen hij, ook zijn technisch directeur Marcel Brands. Met de Mexicaan Andrés Guardado als sleutelspeler konden ze ruim twee jaar geleden een team formeren naar het wensbeeld van Cocu, de leerling van de evenzeer internationaal georiënteerde Guus Hiddink. Nu lijkt de rek eruit, en dat is in de Nederlandse situatie niet zomaar te verhelpen.

Guardado wordt kwetsbaarder, en vergeet niet dat hij nooit een internationale topspeler was. Bij de uitgegroeide spits Luuk de Jong knellen de technische beperkingen meer en meer. Willems lijkt onverbeterlijk. Het team verbeteren, aanscherpen? Makkelijker gezegd dan gedaan met de Nederlandse middelen.

Guardado was een uitzondering als een speler in zijn segment die naar Nederland kwam. Nederlandse clubs zijn mede aangewezen op gokjes op de huurmarkt. Zo haalde PSV Siem de Jong. Hij was ooit een bruikbare speler voor Ajax, en hij zal best wat doelpuntjes gaan maken, misschien vanavond al tegen Sparta. Maar hij kwam niet als de beweeglijkste terug uit Engeland, en al twee keer was hij betrokken bij een gevalletje waarvan Cocu moest zeggen dat het niet mag gebeuren.

Van deze spelers mag het denkniveau niet worden gevraagd waarop Cocu in München analyseerde. Wij hebben hem ook niet geholpen. Te lang en te makkelijk al geruime tijd zeiden we dat PSV Neerlands beste ploeg en selectie heeft - zijn spelers hoorden het van alle kanten en zijn er te zeer in gaan geloven.

Lichaamstaal en oogopslag van Cocu zeggen al langer, vanaf het begin van dit seizoen, dat hij dit alles voelt. Hij moet Ronald Koeman achterna. Op de weg die zo lang kan zijn dat Koeman met zijn bewezen kwaliteiten de top nóg niet heeft bereikt, zou elk jaar langer nog in Eindhoven kostbaar tijdverlies zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden