Cocktail van hartstocht, overgave en vrolijkheid

Van sport heb ik weinig kaas gegeten, maar ik kick op voetbalanalyse, die cocktail van hartstocht, overgave en ongecompliceerde vrolijkheid. Zoals `Voetbal International' deze week weer neerstreek in Rotterdam voor het Rood-Witte-Mannendiner. Vrouwen thuis, kerels onder elkaar, bier op tafel. Het clublied van Sparta weerklinkt. Je denkt: daar wil ik bij zijn, en daar wil ik meer van!

Vooral vanwege die besnorde, amusante knorrepot Johan Derksen. Hij is een verslaving. Zo erg dat ik ga bibberen van ontwenning als iemand anders geestiger probeert te zijn. Hans Kraay jr, de come back kid van RTL 7, is mijn cold turkey. Hij doet grappig, terwijl Derksen het is. Als hij Derksen zes keer in een uitzending paardenlul noemt, zie je wie de amateur is en wie de meester. Weg met die Kraay jr., meer Snor sr.! Van Johan Derksen krijgt een mens nooit genoeg.

Voetbalpraat is volks en verheven tegelijk Het literaire voetbaltijdschrift Hard Gras noemt zich op Powned 'Heilig gras'. Terecht. Met gelukzalige blik analyseert Robin van Persie een uur zijn eigen doelpunten. Henk Spaan zit ernaast. Meer als een bemoedigend priester dan als kritisch ondervrager. Vader en zoon. Geen interview, maar een sacraal samenzijn, waarin het Onuitsprekelijke tastend gestalte krijgt.

Spaan: "Vergis ik me nou of schiet jij vaak in de korte hoek?" Van Persie: "Deze was meer gewoon..." Spaan: "Rechtuit, boem!" Van Persie: "Gewoon knallen, ja, maar wel met een tussenpasje." Spaan: "Je gebruikt dat pasje om je te concentreren?" Van Persie: "Ja, om te focussen op de bal en er dan volledig voor te gaan." Spaan: "Wat grappig, dat had ik me nooit gerealiseerd"

Hier is geen twijfel mogelijk. Deze mannen begrijpen elkaar. Ik voel me als een koe die een trein voorbij ziet zoeven: ik aanschouw het, doch doorgrond het niet. Maar ik weet ook, zoals tijdens Bachs 'Hohe Messe': er is meer dan ik kan bevroeden en dat meer is van een weergaloze schoonheid.

Van Bach naar 'Barend & Barend'. Vader Frits en dochter Barbara zijn terug bij RTL 7. Ook hier die mengeling van alledaagsheid en magie. Barbara verwelkomt, onder hoofdschudden van haar vader, haar zwarte tafelgasten met: "Wat een heerlijk Joods-Surinaamse avond. Zijn jullie besneden?"

Maar even later gaat het over Cruijff, de Verlosser van Ajax, met zijn Ondoorgrondelijk Plan. Bij B & B geen kwaad woord over de voetbalgod, zoals Spaan dat onlangs als een van de eersten wel aandurfde in 'Langs de lijn' ('Cruijff weet niets van de jeugdopleiding af'). Iedereen wil de Redder van Ajax dienen. Winston Bogarde voorop. "Jazeker, ik maak van Ajax-jochies echte kerels. Helaas moeten ze me niet door mijn negatieve imago." Zelfs sidekick en cabaretier Peter Heerschop solliciteert gretig. "Ik ben van oorsprong gymleraar en gek op topsport. Maar heeft Cruijff mijn nummer?" Dan komt Gregory Sedoc aan het woord. Een Surinaamse hordenloper, die nu als sportorganisator voor Defensie werkt, dat ministerie van Hillen dat zo'n beetje verdwijnt. Of hij op straat komt te staan, wil Frits weten. Sedoc denkt van niet. En als het dan toch gebeurt, zou hij dan misschien iemand zijn voor eh..., voor Cruijff?

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden