Cocaïne bevordert prestaties

Turner Yuri van Gelder bezweert geen voordeel te hebben gehad van cocaïne. (FOTO ROBIN UTRECHT, ANP )

Yuri van Gelder zegt een recreatieve cocaïnesnuiver te zijn. Toch heeft cocaïne zijn prestaties mogelijk positief beïnvloed.

Als eind mei in het Olympisch Stadion het dopingboek ’Supergenen en turbosporters’ wordt gepresenteerd, neemt gastheer Frits Barend het op voor de cocaïne gebruikende wielrenner Tom Boonen. De Belg snuift wel eens een lijntje, als hij dat nou lekker vindt, waar maken de mensen zich dan druk om? Baat heeft een sporter er niet bij.

Het is notabene de op dopinggebied als liberaal bekend staande Henk Kraaijenhof die hem fel van repliek dient. De voormalige atletiektrainer wijst op de verslavende werking van het poeder, alle ellende die dat veroorzaakt en de nietsontziende oorlogen die erom worden gevoerd. Daarbij beweert hij dat cocaïne wel degelijk wordt gebruikt om prestaties te verbeteren.

Hij onthaalt zijn toehoorders daarvoor op een persoonlijke ervaring. In de Verenigde Staten zag hij sprinters tijdens hun de training lijntjes snuiven, waarna zij hun starts en versnellingen boven hun normale vermogen konden afwerken.

Zorgen over dopingcontroles hoeven zij zich daarbij niet te maken. Cocaïne is slechts strafbaar als dat tijdens controles bij wedstrijden wordt aangetroffen. Sporen van de harddrug zijn drie tot acht dagen na gebruik in de urine terug te vinden, afhankelijk van de gebruikte hoeveelheid, de regelmaat van gebruik, lichaamsgewicht en conditie.

Yuri van Gelder werd tijdens de NK in juni betrapt op het gebruik van cocaïne omdat hij lichtzinnig had gehandeld. Drie dagen eerder had hij van het poeder gesnoven, omdat hij aan het einde van het seizoen niet op een controle had gerekend. In de verklaring die hij maandag over zijn positieve uitslag voorlas, wees hij er nadrukkelijk op dat cocaïne geen stof is die tot betere prestaties leidt. Hij nam het „alleen maar voor de fun”.

Het is een misverstand dat cocaïne alleen op de dopinglijst staat omdat het schadelijk is voor de gezondheid en in strijd is met de ’spirit of sport’, de normen en waarden van de sport. Cocaïne voldoet aan alle drie criteria, ook die van potentieel prestatiebevorderend.

Herman Ram, als directeur van de Dopingautoriteit destijds ook in de zaal van het Olympisch Stadion aanwezig, onderschrijft de lezing van Kraaijenhof. Cocaïne is een stimulantia die vanwege verhoogde vetverbranding afvallen bevordert, mensen over vermoeidheid heen helpt, alertheid aanscherpt en grensoverschrijdend werkt. „Er is geen twijfel over dat cocaïne in bepaalde gevallen prestatiebevorderend kan werken”, aldus Ram

Cocaïne heeft een zeer korte, snelle werking en maakt het mogelijk intensievere trainingsarbeid te verrichten. Het tilt mensen boven hun normale vermogen uit. Een hogere trainingsintensiteit heeft indirect invloed op de prestatie.

Het is niet uitgesloten dat Van Gelder baat van cocaïne heeft gehad bij zijn loodzware ringoefeningen. In de inmiddels befaamde anonieme brieven uit 2006, waarin voor het eerst werd gewezen op cocaïnegebruik van de turner, wordt er een praktijkvoorbeeld van gegeven.

Cocaïne wordt al sinds eind 1800 in paardensport, wielrennen en lange afstandszwemmen gebruikt, al dan niet in combinatie met andere middelen. Van Gelder is zeker niet het eerste kopstuk uit de internationale sport dat al snuivend is gestruikeld over het dopingreglement.

Illustere voorgangers zijn onder anderen de voetballers Maradona, Mutu, Higuita, Bosnich en Gascoigne; wielrenner Boonen; tennissers Cash, Wilander en Hingis; wereldrecordhouder hoogspringen Sotomayor en bokser Tyson. In 2004 overleed ex-wielrenner Pantani aan een overdosis. De Nederlandse schaatser Ykema was na zijn carrière jarenlang verslaafd aan cocaïne.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden