Coca-Cola: Statiegeld op flesjes

retoursysteem | Eerst in Schotland, maar het schept ook verwachtingen in Nederland: statiegeld op vervuilende kleine cola-flesjes.

JOOP BOUMA en REDACTIE DUURZAAMHEID & NATUUR

Coca-Cola, een van de invloedrijkste tegenstanders van statiegeldsystemen, is om: in Schotland werkt het bedrijf mee aan een retoursysteem voor frisdrankflessen. Maar volgens het bedrijf heeft de ommekeer geen gevolgen voor de Nederlandse statiegelddiscussie. "In Nederland is de situatie anders."

De frisdrankfabrikant verzet zich samen met supermarkten en de verpakkingsindustrie in Nederland al jaren tegen uitbreiding van het statiegeldsysteem naar ook kleine flesjes en blikjes. Er loopt in Nederland een door de industrie gefinancierde proef naar inzameling door sportclubs en verenigingen.

Lege frisdrankverpakkingen vormen een groot bestanddeel van zwerfvuil in woongebieden en de natuur. Juist vorige week zei staatssecretaris Dijksma (milieu) in de Tweede Kamer dat zij wil laten uitzoeken hoe kleine plastic flesjes uit het zwerfafval kunnen worden gehaald. Ze reageerde op een plan van actievoerder Merijn Tinga, die 55.000 handtekeningen verzamelde voor uitbreiding van statiegeld naar kleine flesjes. Tinga kreeg ruime steun van politieke partijen.

Coca-Cola, in Nederland fanatiek tegen statiegeld, werkt nu met de Schotse overheid mee aan invoering van retourbetaling op frisdrankverpakkingen. Milieugroepen noemen de stap van het bedrijf een 'complete omwenteling'.

Robbert van Duin van Recycling Netwerk, een coalitie die al jaren pleit voor uitbreiding van statiegeld in Nederland, zegt dat de stap niet zonder gevolgen zal blijven: "Het standpunt van Coca-Cola is bepalend, ook in Nederland. Dit gaat zonder meer effect hebben."

Twee jaar geleden nog zei het bedrijf tijdens een hoorzitting voor het Schotse parlement dat een statiegeldsysteem slecht zou zijn voor de verpakkings- en recyclingsindustrie en dat er ook juridische beletsels zouden zijn om statiegeld in te voeren.

undefined

'Al jaren bezig'

Een woordvoerder van Coca-Cola zei gisteren in Schotland dat het bedrijf al jaren bezig is met duurzamere verpakkingen. "Al onze flesjes zijn voor honderd procent recyclebaar. Maar we denken dat we een stap verder kunnen gaan."

Het bedrijf zegt een rol te willen spelen in het streven naar een circulaire economie in het Verenigd Koninkrijk. Uit peilingen zou blijken dat 63 procent van de Britten voor statiegeld is, in Schotland ligt dat percentage vermoedelijk zelfs hoger: acht van de tien Schotten zouden voorstander zijn van statiegeld.

undefined

Systeem per land

Volgens woordvoerster Arjanne Hoogstad van Coca-Cola Nederland draagt de multinational in alle landen bij aan systemen voor inzameling van verpakkingen. "Per land zijn de inzamelsystemen van afval verschillend georganiseerd, vandaar dat in ieder land bekeken moet worden welke methode voor inzameling het meest effectief is. Hierbij zullen wij altijd streven naar een eenduidig systeem voor een land waarmee zoveel mogelijk herbruikbaar materiaal ingezameld wordt, tegen acceptabele maatschappelijke kosten."

Volgens Coca-Cola is de situatie in Schotland anders dan in Nederland. De Schotten hebben geen goed werkend inzamelingssysteem voor afval. Er is daar geen statiegeld, ook niet voor grotere flessen. "Het is een situatie die verslechtert en niet langer houdbaar lijkt. Dit heeft ons ertoe gebracht om naar voren te stappen." De fabrikant wil meewerken aan een nieuw systeem voor afvalinzameling in Schotland. "Statiegeld op drankverpakkingen kan hier onderdeel van zijn."

In Nederland is de situatie anders, aldus het bedrijf. Hoogstad: "Hier wordt al sinds jaar en dag samengewerkt om tot goede inzameling en recycling van zoveel mogelijk afval te komen. We zien in Nederland hoge inzamelingscijfers voor alle afvalstromen, ook voor plastic. Wij zijn dan ook niet vóór of tegen statiegeld, wij willen samen met alle betrokken partijen naar één systeem."

undefined

In het kort

Lege frisdrankverpakkingen vormen een groot bestanddeel van zwerfvuil

Milieugroepen noemen de stap van Coca-Cola een 'complete omwenteling'

Andere situatie: Schotten hadden nog geen statiegeld

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden