COC wil meer begrip voor homo's in sport

Voetbal speerpunt van belangenclub

Het blijkt voor sporters in Nederland nog altijd lastig om voor hun seksuele geaardheid uit te komen. Met een speciale actie vraagt COC Nederland volgende week donderdag (11 oktober) op nationale 'coming out-day' aandacht voor dat probleem.

De belangenorganisatie voor homo's, lesbiennes, biseksuelen en transseksuelen roept iedereen op om volgende week een speciale poster op te hangen bij hun sportclub om de kwestie onder de aandacht te brengen. Op het pamflet is een voetballer zichtbaar met op zijn borst een regenboog, het internationale symbool van homo-emancipatie. Het gezicht van de speler is echter onherkenbaar - als metafoor van de sporter die zichzelf niet kan zijn bij een sportvereniging. COC-voorzitter Tanja Ineke: "Als mensen uit de kast willen komen, moet het klimaat op club daar alle ruimte voor bieden."

De campagne van het COC richt zich op sportclubs in het algemeen en op het voetbal in het bijzonder. Vooral in die sport hebben homoseksuele spelers het traditioneel moeilijk. In het Nederlandse professionele mannenvoetbal is geen enkele voetballer op dit moment openlijk homoseksueel. In samenwerking met voetbalbond KNVB is een speciaal programma opgesteld - dat de bond volgende week presenteert - om meer acceptatie voor homo's en lesbiennes te bewerkstelligen. "Sommige voorzitters van amateurverenigingen roepen met stellige overtuiging dat zij geen homoseksuele spelers hebben binnen de vereniging", zegt KNVB-voorzitter Michael van Praag. "Dat is natuurlijk niet waar."

De bond gaat de komende maanden samen met de John Blankenstein Foundation voorlichting geven aan amateur- en betaald voetbalclubs. Van Praag: "De actiepunten in het plan werken preventief en repressief. We willen aan de voorkant het voetbalklimaat optimaliseren, maar waar het fout gaat zullen we ook stevig moeten sanctioneren."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden