COC over homogeweld: nu ook rest van de ijsberg zichtbaar

Enkele honderden mensen waren in augustus 2013 op het Museumplein bijeen voor het To Russia with Love-concert, een protestactie tegen het anti-homobeleid in Rusland. Beeld anp
Enkele honderden mensen waren in augustus 2013 op het Museumplein bijeen voor het To Russia with Love-concert, een protestactie tegen het anti-homobeleid in Rusland.Beeld anp

Het aantal meldingen van homodiscriminatie is in 2012 bijna verdubbeld ten opzichte van het jaar daarvoor. Het aantal gemelde incidenten steeg van 623 naar 1143, blijkt uit de jaarlijkse Poldis-rapportage waarin gegevens van politieregistraties gebundeld zijn. Hoe is deze extreme toename te verklaren? We vroegen het de onderzoekers en belangenorganisatie COC.

Jeannine Julen

Een agent die wordt uitgescholden voor "vieze kankerhomo". Een gebouw dat wordt beklad met het woord 'homo' of een ordinaire mishandeling van een homostel. Het zijn enkele voorbeelden van homodiscriminatie die politieagenten in 2012 registreerden. Op basis van aanmeldingen, aangiftes of eigen waarnemingen. Het Verwey-Jonkersinstituut verzamelde de politiegegevens van alle politiekorpsen en bracht daarmee de discriminatie in Nederland in beeld. Jegens homo's, maar ook op het gebied van ras, religie, handicap, geslacht en levensovertuiging.

Bij bijna alle vormen van discriminatie nam het aantal meldingen toe. Maar de cijfers van homodiscriminatie zijn met maar liefst 83 procent schrikbarend hard omhoog geschoten. Alleen de meldingen van antisemitisme stegen harder, maar onderzoekers geven daarvoor een nieuwe onderzoeksmethode als verklaring. De verklaring van de toename van homodiscriminatie is net iets complexer, weet Philip Thijsma van het COC. "Zo'n grote stijging kan niet alleen aan meer aangiften liggen. Nu wordt de rest van de ijsberg ook zichtbaar."

Wat is volgens jullie dan de verklaring dat het aantal incidenten zo hard is gestegen?
"Dat er vaker aangifte wordt gedaan, speelt zeker mee. Maar wat we ook zien is dat homoseksualiteit steeds zichtbaarder wordt. Mensen komen uit de kast, gaan zich ernaar gedragen. Op de werkvloer, in het openbaar. Dat is mooi, maar heeft ook een keerzijde. Het geweld, de agressie jegens homo's, lesbiennes, transgenders en biseksuelen neemt toe."

Voor 2012 waren homo's toch ook al vrij zichtbaar?
"Het is ook maar één van de redenen, naast het feit dat ze vaker aangifte doen. Er is nog een derde onverklaarbare reden waar meer onderzoek naar gedaan zou moeten worden. Die vraag kunnen wij ook niet beantwoorden, want wij zijn een belangenorganisatie. We zitten aan de kant waar de klappen vallen. Eigenlijk zou de daders dat gevraagd moeten worden. Daar zou het Verwey-Jonkerinstituut meer onderzoek naar kunnen doen."

Het Poldisrapport kwam in juli al uit. Waarom trekken jullie nu pas aan de bel?
"De monitor was in de zomer van 2013 gereed, kwam in december bij de kamer terecht en niemand heeft er verder eigenlijk acht op geslagen. Het was kerstreces. Geen van de Kamerleden of journalisten heeft er toen naar gekeken. Ook wij zagen het pas later. Nu we vandaag een gesprek hebben met minister Opstelten van justitie besloten we het onder de aandacht te brengen."

Jullie willen dat de minister harder optreedt tegen homogeweld. Wat kwam er uit het gesprek met Opstelten?
"We hadden een heel wensenlijstje en uiteindelijk komt hij toch aan een flink aantal van die wensen tegemoet. Zo krijgt homodiscriminatie vanaf volgend jaar een hogere prioriteit bij de politie, inclusief de wijkagent. Dat betekent dat elke politieambtenaar erop kan worden afgerekend als er te weinig wordt gedaan aan homogeweld.

"Ook wil hij meer aandacht voor homogeweld bij politieacademies. Sommige agenten nemen aangiftes nu niet serieus en zeggen dan tegen slachtoffers: "Ja, maar u bent alleen maar uitgescholden. Dat stelt toch niets voor." Door de ernst hiervan al op academies aan te kaarten, hopen we dat er beter wordt opgetreden tegen homogeweld. Ook heeft de minister beloofd in meer regio's navolging te geven aan projecten als het Amsterdamse Roze in Blauw. Daar is een speciaal team opgesteld die zich extra inzet tegen homogeweld."

Wat gaat er dan concreet veranderen als de politie homogeweld hoger op de agenda heeft staan?
"De baas van de wijkagent krijgt een lijstje mee met de opdracht dat dat serieus wordt aangepakt. Zaken als "ja, maar u werd alleen maar uitgescholden" kunnen dan niet door de beugel."

Tevreden?
"Ja, het was een vruchtbaar gesprek. Maar we zijn er nog niet. Pas als alle geweld tegen homo's is uitgeroeid zijn we echt tevreden."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden