Coberco-Enschede voelt zich bedrogen

ENSCHEDE - De vakbonden maken zich zorgen over de ontwikkelingen bij zuivelcoöperatie Coberco.

“De directie blijft de rekening voor een falend beleid op het gebied van produktontwikkeling en de marketing van nieuwe produkten neerleggen bij het personeel. Dat kan zo niet doorgaan”, zegt disctrictsbestuurder Henk van de Ploeg van de Voedingsbond FNV in een felle reactie op de aankondiging van de Coberco-directie om de fabriek in Enschede te sluiten.

Zoals Trouw gisteren al meldde, moet de Coberco-vestiging in Enschede, het voormalige Ormet, per 3 januari 1995 dicht. Van de 119 medewerkers verdwijnen er 19 door natuurlijk verloop en de anderen worden binnen het concern herplaatst. De ondernemingsraad van de vestiging Enschede voelt zich bedrogen door de hoofddirectie en heeft aangekondigd bij de ondernemingskamer van het gerechtshof in Arnhem een procedure te beginnen om sluiting te voorkomen.

“Het blaadje papier waarop drie jaar geleden bij de overname van Ormet door Coberco afspraken zijn vastgelegd, is meer waard dan die afspraken zelf”, zegt een cynische OR-voorzitter Arie de Kleuver van de Enschedese Coberco-vestiging. Naast juridische stappen studeert de ondernemingsraad van de vestiging Enschede - daarbij geadviseerd door de flamboyante professor ('Turbo') Harry Janssen van de Universiteit Twente - tevens op mogelijkheden om de fabriek in Enschede te verzelfstandigen en een samenwerkingsverband aan te gaan met Duitse zuivelcoöperaties of particuliere investeerders. “We hebben al mensen bereid gevonden die hier geld in willen steken”, aldus De Kleuver.

Dwars

Wat het personeel van de Coberco-fabriek in Enschede, waar voornamelijk consumptiemelk wordt geproduceerd, vooral dwarszit, is dat de directie van Coberco nooit serieus zou hebben geprobeerd om van de voormalige Ormet-vestiging een gezond renderend bedrijf te maken. Bij de overname van Ormet werd drie jaar geleden vastgelegd dat Coberco zou proberen de vestiging Enschede beter te laten draaien door daar bijvoorbeeld nieuwe produkten te laten maken en de produktie van consumptiemelk tussen de vestigingen Arnhem en Nijkerk beter te verdelen. Volgens De Kleuver is daar niets van terechtgekomen.

Volgens FNV-districtsbestuuder Van der Ploeg kampt Coberco met het probleem dat het voornamelijk zaken produceert, waarmee weinig te verdienen valt. “Van de helft van de aangevoerde melk wordt kaas gemaakt en daarnaast is Coberco sterk in boter en poeder. Dat zijn juist produkten waarvan de prijzen onder druk staan. Het geld wordt in de zuivel verdient met dagvers- en speciaalprodukten en daarin heeft Coberco een te klein marktaandeel.”

Een gevolg daarvan is dat de melkprijs bij Coberco onder druk staat. De circa 12 000 leden-aandeelhouders - voornamelijk veehouders uit Overijssel en Gelderland - moeten genoegen nemen met een melkprijs die enkele centen per kilo lager ligt dan de leden van andere grote cooperaties als Friesland Frico Domo en Campina-Melkunie ontvangen. Van der Ploeg: “Door fabrieken te sluiten probeert de Coberco-directie de melkprijs op peil te houden, maar het lijkt mij beter dat er nog meer energie wordt gestoken in de ontwikkeling van nieuwe produkten en de marketing daarvan. Op dit terrein heeft Coberco de laatste jaren verre van sterk geopereerd. Je kunt de rekening niet voortdurend bij het personeel blijven neerleggen. In het geval Enschede worden daarbij ook nog eens gemaakte afspraken met voeten getreden. Daarom is de procedure die de OR van Coberco-Enschede nu aanspant tegen de eigen directie volgens mij ook zeker niet kansloos.”

Van der Ploegs collega-districtsbestuuder Herman Houwaard van de Industrie- en voedingsbond CNV is wat dat betreft minder optimistisch. “De Coberco-directie heeft bij eerdere sluitingen altijd goed kunnen onderbouwen waarom het nodig was, daarom heeft een gang naar de rechter volgens mij weinig zin. Hoe triest het ook is.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden