Coalitiepartners optimistisch over centrum-links kabinet

Van onze redactie politiek

den haag – De drie onderhandelaars Balkenende, Bos en Rouvoet zijn vol optimisme over de vorming van een nieuw centrum-links kabinet. Ze verwachten volgende week de laatste moeilijke knopen door te hakken voor wat volgens CDA-leider Balkenende een ’ambitieus, solide, sociaal, innovatief en duurzaam’ beleid zal worden.

Ontspannen glimlachend en eensgezind stonden de drie nieuwe coalitiepartners gisteren op het bordes van landgoed De Zwaluwenberg in Hilversum om de pers eventjes te woord te staan. In deze derde week van gesprekken tussen CDA, PvdA en ChristenUnie, onder supervisie van informateur Wijffels, zijn er volgens Balkenende „grote slagen gemaakt” en is volgens Bos over een groot aantal onderwerpen overeenstemming bereikt: „We weten nu waar we consensus over hebben en op welke punten nog knopen moeten worden doorgehakt.”

Maar over welke thema’s ze het al eens zijn, dát wilden de onderhandelaars niet zeggen. Deelakkoorden tellen immers pas écht als er een totaalakkoord ligt, verklaarden ze. En er moet nog veel huiswerk gedaan worden, opnieuw zaken doorgerekend en de onderwerpen in samenhang gezet, voordat ze maandag weer verder kunnen.

Eerder deze week wilde de PvdA wel inhoudelijk al wat bekend maken. Maar Balkenende en Rouvoet voelden daar niets voor. Daarom zei Bos nu dat het onderhandelingsproces niet gediend is met deelakkoorden naar buiten te brengen. Balkenende beaamde dat. „Zelfs afspraken over de financiën, zoals het begrotingsbeleid, zijn pas definitief als alle onderwerpen zijn afgerond”, zei hij.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden