Coalitiepartijen botsen met hun eigen jongeren over duurdere studielening

 Studenten demonstreren op het Malieveld tegen het nieuwe leenstelsel.  Beeld anp
Studenten demonstreren op het Malieveld tegen het nieuwe leenstelsel.Beeld anp

De vier jongerenorganisaties van de regeringspartijen CDA, ChristenUnie, D66 en VVD zijn fel tegen het plan van de regeringscoalitie om de rente voor studieleningen te verhogen. De politieke jongeren vrezen dat door deze maatregel de toegankelijkheid van het hoger onderwijs onder druk komt te staan.

Gerrit-Jan KleinJan

“Dit is een grote stap achteruit”, zegt voorzitter Siewerd de Jong van Perspectief, de politieke jongerenorganisatie van de ChristenUnie. “We hebben er decennia over gedaan om het onderwijssysteem zo toegankelijk mogelijk te maken. Je ziet nu dat we Amerika achterna gaan.”

Hij krijgt bijval van de Jonge Democraten, de jongerenafdeling van D66. “Op zich is een verhoging van de rente niet onredelijk als die samen was gegaan met een verhoging van de aanvullende beurs voor armere studenten en een verlaging van het collegegeld. Dat is niet gebeurd. Hierdoor werp je een drempel op voor studenten die deze lening echt nodig hebben om te studeren”, stelt voorzitter Dennis van Driel.

Wie vanaf 2020 begint aan een studie op een hogeschool of universiteit en geld leent, moet na afloop zo’n achttien procent meer rente betalen per maand, zo maakte minister van onderwijs Ingrid van Engelshoven (D66) onlangs bekend. Gemiddeld hebben studenten 21.000 euro schuld en wie de volledige looptijd van 35 jaar gebruikt om die af te lossen, is daardoor aan het eind van de rit duizenden euro’s duurder uit.

De verhoging is een gevolg van het besluit van de minister om de rente van de studieleningen voor tien jaar vast te zetten. Op dit moment is dat nog vijf jaar. De renteverhoging moet de schatkist 226 miljoen opleveren.'

Beloftes

Het verzet tegen de renteverhoging, waarvan het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) de aanjagers zijn, krijgt ook de steun van de Nationale Jeugdraad en CNV Jongeren.

Het is pijnlijk voor de regeringspartijen dat ‘hun’ jongerenpartijen zich nu ook daarbij hebben aangesloten, aangezien het besluit behoorde tot de afspraken waarover alle regeringspartijen het in het regeerakkoord eens waren.

“Er is een opeenstapeling van beloftes gedaan bij de invoering van het leenstelsel die nooit zijn nagekomen. Zo zou het geld dat vrijkwam door het afschaffen van de basisbeurs worden geïnvesteerd in het onderwijs – niet gebeurd. De studieschuld zou geen invloed hebben op het verkrijgen van een hypotheek – wel gebeurd. Nu komt de verhoging van de rente er ook nog bij”, zegt voorzitter Lotte Schipper van het CDJA, de jongerenflank van het CDA.

De jongeren van het CDA pleiten samen met die van de ChristenUnie voor herinvoering van de basisbeurs, die een gift was van de overheid. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de invoering van het leenstelsel, dat sinds 2015 bestaat, de angst om te lenen aanjaagt en studenten afschrikt die uit gezinnen komen die het minder breed hebben en waar het niet gebruikelijk is om te studeren.

De jongerenafdelingen van D66 en de VDD willen niet terug naar de situatie van vroeger, maar zijn wel steeds kritischer over de manier waarop het leenstelsel er uit komt te zien.

Zo vindt met name de JOVD, de jongerenorganisatie van de VVD, het onverteerbaar dat de spelregels over de aflossing drie jaar na invoering van het leenstelsel worden gewijzigd. “Van zo’n verhoging was bij invoering van het sociaal leenstelsel geen sprake”, zegt JOVD-voorzitter Splinter Chabot. “Hoe betrouwbaar ben je als overheid als je je afspraken niet nakomt? Dit is echt een vreemde gang van zaken.”

Lees ook:

De minister verhoogt de rente op studieleningen, studenten zijn fiks duurder uit

De minister van onderwijs verhoogt de rente op studieleningen per 2020. Dat kost toekomstige studenten duizenden euro’s extra aan aflossing.

Studenten zijn het kind van de rekening

Mooie woorden ten spijt, zijn studenten kind van de rekening, aldus Tom van den Brink, voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en Sjoerd Stikvoort, bestuurslid ISO.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden