Coalitiepartijen bieden deeloplossing voor AOW-gat

Defensie krijgt waarschijnlijk enige financiële lucht om het AOW-gat bij voormalig personeel op te lossen. PvdA en VVD stelden gisteren voor om jaarlijks acht miljoen euro beschikbaar te stellen. Dat geld is elders in de rijksbegroting gevonden. De jaarlijkse bedragen moeten over ruim 20 jaar uitkomen op 175 miljoen euro.

Ongeveer 17.500 voormalige militairen en burgermedewerkers van defensie hebben een AOW-gat. Zij gingen met pensioen voordat ze 65 werden en ontvingen van het ministerie een wachtgelduitkering die eindigde op iemands 65ste verjaardag. Maar omdat de AOW-leeftijd sindsdien is verhoogd kampen mensen met een financieel gat. Zij ontvangen geen wachtgeld en ook geen AOW.

Het ministerie van defensie bood in sommige gevallen wel compensatie, maar de hoogste ambtenarenrechter oordeelde dit jaar dat deze regeling onvoldoende is. De rechter sommeerde het ministerie meer compensatie te bieden. Volgens minister Hennis kost de rechterlijke uitspraak haar ministerie tot 2035 in totaal 600 miljoen euro. Zij wil dit geld weghalen bij de arbeidsvoorwaarden van het huidige personeel. De militaire vakbonden zijn hier verbolgen over. VVD-Kamerlid Fred Teeven zei gisteren dat de 175 miljoen euro in ieder geval gebruikt kan worden om voormalige militaire medewerkers 'ten dele' te kunnen compenseren zonder dat dit ten koste gaat van het huidige personeel. Het geld is niet bedoeld voor voormalige burgermedewerkers.

Hennis reageert positief op het plan. "Het is lastig de balans te bewaren tussen mensen die nu dienen en zij die de dienst verlaten hebben. Het voorstel van VVD en PvdA verlaagt de druk op de huidige arbeidsvoorwaarden."

Oppositiepartijen zijn minder enthousiast. Raymond Knops (CDA) vindt dat er bij de verhoging van de AOW-leeftijd te weinig rekening is gehouden met de bijzondere positie van het defensiepersoneel. "De politiek moet dit nu oplossen, maar ik zie bij het kabinet weinig bereidheid." Knops diende samen met Jasper van Dijk (SP) een voorstel in om het hele AOW-gat buiten de defensiebegroting om te vergoeden. Dat is ook wat de vakbonden eisen. Zij willen dat oud-medewerkers compensatie ontvangen, maar niet dat dit ten koste gaat van salaris of nieuwe wapens voor huidige militairen. Hennis steunt het voorstel van Knops en Van Dijk niet. Volgens haar is het een 'ongedekte cheque'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden