Coalitie zet plan dividendbelasting door

 Premier Mark Rutte in debat met Geert Wilders (PVV) tijdens het debat over het afschaffen van de dividendbelasting.  Beeld ANP
Premier Mark Rutte in debat met Geert Wilders (PVV) tijdens het debat over het afschaffen van de dividendbelasting.Beeld ANP

Het kabinet wil geen twijfel zaaien bij multinationals over zich hier vestigen of juist vertrekken. Dus sluit de coalitie nu de rijen.

Jelle Brandsma

Twijfel over de afschaffing van de dividendbelasting heeft al effect op beslissingen van bedrijven om Nederland te verlaten of zich hier te vestigen. Daarom houdt de coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie de rijen gesloten en zet haar plan door.

De Tweede Kamer debatteerde woensdag met premier Mark Rutte over het voornemen in het regeerakkoord om de dividendbelasting af te schaffen. Vrijwel de hele oppositie loopt te hoop tegen dit idee, maar ze wist geen bres te slaan in de verdediging van de regeringspartijen.

Volgens het CDA is het niet zomaar verzonnen, maar is het ‘het beste voor Nederland’. Er is in de formatie ‘getaxeerd’ wat er nodig is om multinationals hier te laten blijven of hier naar toe te lokken, verklaarde de ChristenUnie.

Met die opstelling corrigeerde de coalitie de schroom die eerder ten toon werd gespreid over de afschaffing van de dividendbelasting. Bij het CDA werd gezegd dat het niet hun idee was.

De ChristenUnie had een meloen door moeten slikken en noemde het ‘ontwikkelingssamenwerking voor buitenlandse aandeelhouders’. Tijdens het debat was die weifeling helemaal verdwenen.

Nauwelijks eigen geluid

Drie van de vier partijleiders bleven na het formeren van een nieuw kabinet in de Tweede Kamer om het eigen geluid in de Kamer laten horen. Maar al na drie weken is er nauwelijks ruimte en scharen Sybrand Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) zich in koor achter het kabinet.

Fractievoorzitter Lodewijk Asscher van oppositiepartij PvdA probeerde uit te vinden of de vier partijen bereid zijn te kijken naar een alternatief dat ook investeringen naar Nederland trekt en waarvan het effect in zijn ogen wel duidelijk is. Op zijn vroegst over ruim een jaar is de afschaffing van de dividendbelasting echt aan de orde. Er is dus nog tijd, betoogde Asscher.

Maar VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff wil daar niet aan: “Dan zet je de maatregel op losse schroeven. Bedrijven moeten nu al weten dat wij deze maatregel gaan nemen.” D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold viel hem bij: “Als wij twijfel zaaien, verdwijnt het effect.”

De afschaffing van de dividendbelasting scheelt 1,4 miljard euro aan inkomsten voor de schatkist. Eerder verkondigde Rutte dat hij ‘tot in mijn vezels’ voelt dat de maatregel tot meer werk leidt. Een stevige onderbouwing van dat standpunt had hij niet. Als het voorstel voor afschaffing van de dividendbelasting naar de Tweede Kamer komt, beloofde Rutte, zit daar een toelichting bij waarom het nodig is.

Lees ook: Hoe afschaffing dividendbelasting de Britse schatkist spekt
Lees ook: CDA’er: plan met dividendbelasting is onbegrijpelijk

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden