Opinie

Coalitie zal struikelen over ’stoere’ Wilders

null Beeld

Volgens de PVV is de islam de grote vijand. VVD en CDA hebben een vreedzamer visie op de wereld. Die visies botsen.

Nederland staat op het punt een regering te krijgen die even noodzakelijk als kansloos is. Noodzakelijk is zij door een politieke realiteit die gekenmerkt wordt door een combinatie van polarisatie tussen links en rechts enerzijds en een sterke versplintering van het Nederlandse politieke landschap anderzijds. Andere alternatieven waren daardoor weinig aanlokkelijk.

De minderheidscoalitie is dan wel noodzakelijk, zij is uiteindelijk ook gedoemd te mislukken. De voornaamste reden daarvoor is eenvoudigweg dat Geert Wilders niet zal ophouden Geert Wilders te zijn.

In zijn politieke carrière heeft Wilders wel enige inhoudelijke veranderingen doorgemaakt, maar tegelijk heeft hij ook vanaf het begin een zeer consistente boodschap. En die boodschap is dat hij een standvastig politicus is, die nooit zijn mond zal houden en die nooit zal wijken.

In vrijwel ieder interview dat Wilders sinds 1998 heeft gegeven, maakt hij opmerkingen van deze strekking en verschillende daden onderstrepen dit vertoon van stoerheid: men denke aan de breuk met de VVD in 2004 om een ‘principekwestie’ (toetreding Turkije) tot het uitbrengen van de film Fitna, ondanks alle waarschuwingen. Hij hield zelfs vast aan zijn buitenissig kapsel wat hem volgens eigen zeggen in zijn VVD-tijd een ministerspost zou hebben gekost.

Die sterke zelf-stilering als de man die alles durft te zeggen gaat bovendien gepaard aan de overtuiging dat de wereld wordt beheerst door een botsing – men kan zelfs zeggen een koude oorlog – tussen het Westen en de islam. De analyse van de politieke werkelijkheid als een van een groot Conflict en een grote Vijand betekent dat Wilders geheel andere middelen geoorloofd acht dan vrijwel alle overige politici.

Ook voor de VVD- en CDA-politici is de politieke realiteit er een van een in wezen vreedzame wereld waarin de politiek met beleidsmaatregelen bepaalde spanningen hoopt te kunnen verminderen of kanaliseren. CDA en VVD enerzijds en Wilders anderzijds leven kortom in geheel andere politieke werkelijkheden en hebben daardoor andere opvattingen over wat geoorloofd zal zijn.

Uiteindelijk zal deze kloof een mogelijke minderheidscoalitie waarschijnlijk opbreken. Wilders zal zeker proberen om diplomatieker te opereren, maar uiteindelijk zal hij zichzelf niet kunnen verloochenen om de simpele reden dat hij is wie hij is en denkt zoals hij denkt.

De controverse rondom de bouw van een islamitisch centrum in de buurt van Ground Zero in New York is daarom slechts een voorproef van wat ons de komende tijd te wachten staat. Geert Wilders zal blijven herhalen dat hij zich de mond niet zal laten snoeren. De oppositie zal geen mogelijkheid onbenut laten om de radicaliteit van de uitspraken van de PVV-leider te onderstrepen. En de media zullen de beeldvorming in het buitenland belichten en noch het CDA noch de VVD zal zich uiteindelijk aan deze druk kunnen onttrekken.

Nieuwe verkiezingen zullen niet lang op zich laten wachten.

In het Jaarboek Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen verschijnt van Koen Vossen een artikel over de ideologische ontwikkeling van Geert Wilders. Dit artikel is te raadplegen op www. dnpp.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden