Coalitie verdeeld over kinderen in de cel

PvdA wil opvang jonge asielzoekers buiten gevangenis, maar VVD vreest voor mensenhandel

Vooralsnog komt er geen einde aan het vastzetten van kinderen tijdens de asielprocedure. Belangenverenigingen als Defence for Children, Amnesty International en Unicef hadden hiervoor gepleit bij staatssecretaris Fred Teeven (veiligheid en justitie), evenals de meeste oppositiepartijen en coalitiegenoot PvdA, maar Teeven vindt de risico's te groot.

De partijen hadden hoop geput uit de toezeggingen van Teeven afgelopen najaar na de dood van de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov, die zich verhing in een cel waarin hij onterecht zat. In een lange brief schreef de VVD'er toen hoe hij invulling wilde gaan geven aan een humaner asielbeleid. Gezinnen met minderjarige kinderen zouden wat hem betreft 'zo kort mogelijk' vastgezet moeten worden.

Maar dat betekent niet dat er helemaal geen kinderen meer in vreemdelingenbewaring zullen belanden, verduidelijkte Teeven deze week aan de Kamer. 'In een beperkt aantal gevallen' acht de staatssecretaris het toch 'noodzakelijk' om kinderen bij aankomst in of vertrek uit Nederland in een detentiecentrum te laten verblijven. Hij wil zo voorkomen dat kinderen in de illegaliteit verdwijnen of slachtoffer worden van mensenhandel en kindersmokkel.

"Wij delen die zorgen, maar zien graag een alternatief", zei PvdA-Kamerlid Marit Maij gisteren in debat met Teeven. "Een alternatief waarbij de kinderen onder toezicht van de overheid staan, maar in een minder belastende omgeving. Niet in een detentiecentrum." Teeven beloofde daarop dat hij vóór eind mei alle alternatieven voor de opvang van kinderen op een rij gaat zetten. Maar, benadrukte hij meteen, daar horen ook kostenplaatjes bij.

Tijdens het debat kreeg VVD-Kamerlid Malik Azmani de wind van voren door te stellen dat herhaaldelijke opsluiting van vreemdelingen sneller tot terugkeer zou leiden. Hij verwees daarbij naar een publicatie van het onderzoekscentrum van Teevens ministerie. Teeven zelf had vorig jaar juist aangekondigd minder vreemdelingen in detentie te willen plaatsen en te werken aan alternatieve vormen van toezicht.

Zowel links als rechts viel Azmani aan. De PVV zette de uitingen van de VVD'er weg als kiezersbedrog, omdat het in de praktijk Teevens mildere koers steunt. D66 ontwaarde stevige campagnetaal in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. De felste woorden kwamen van SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen. "Hierdoor blijkt dat de VVD een gevaar is voor de rechtsstaat, een populistische partij met een vreselijk mensbeeld."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden