Coalitie van Golfstaten wil Artsen Zonder Grenzen in Jemen houden

Het getroffen ziekenhuis in Noord-Jemen. Beeld AFP

De coalitie van golfstaten die onder leiding van Saudi-Arabië strijdt tegen rebellen in Jemen wil Artsen Zonder Grenzen overtuigen toch terug te komen in het noorden van het land. De hulporganisatie besloot gisteren zich terug te trekken uit de zes ziekenhuizen waar ze hulp verlenen, een dag nadat vliegtuigen van de coalitie een van de ziekenhuizen hadden gebombardeerd.

Het bondgenootschap wil met Artsen Zonder Grenzen een spoedoverleg over de situatie in Noord-Jemen. Om aan te tonen dat ze 'toegewijd zijn aan het internationaal humanitair recht', heeft de coalitie een team opgezet die aanvallen tegen burgers gaat onderzoeken. Twee onderzoeken zijn al gaande, waarvan een gericht is op de aanval op het ziekenhuis.

Het is nog niet bekend hoe Artsen Zonder Grenzen op het verzoek reageert. De organisatie krijgt klap na klap in Jemen. De aanval op het ziekenhuis van begin deze week was de vierde keer sinds het begin van de oorlog in Jemen dat een ziekenhuis werd geraakt. Negentien mensen kwamen om het leven. Volgens AzG is het voor personeel nu te onveilig in de ziekenhuizen. Daarom zag de hulporganisatie geen andere mogelijkheid dan zich terug te trekken.

Artsen zonder Grenzen is de enige hulporganisatie die nog met buitenlandse medewerkers actief was in het noorden van Jemen. Verder zijn er nog wel Jemenitische ziekenhuizen in de regio en hulporganisaties die lokale medewerkers inzetten.

Luchtaanvallen
De aanvallen van de coalitie zijn onderdeel van een bombardementscampagne van Saudi-Arabië in wat een uitzichtloze oorlog lijkt.

Het conflict in Jemen is complex, met tal van strijdende partijen, wisselende allianties en internationale inmenging. Een van de hoofdrollen wordt vervuld door de Houthi's, een opstandige beweging uit het noorden. Al anderhalf jaar tracht een door Saudiers geleide coalitie deze rebellenbeweging te verslaan. Tot dusver met weinig succes.

Een reden daarvoor is dat Saudi-Arabië geen coherente strategie lijkt te hebben. Met een beperkt aantal grondtroepen, waaronder huurlingen uit Colombia, is het doel om de Houthi's te verdrijven uit de hoofdstad Sanaa nog ver weg. Arabische bondgenoten lijken weinig zin te hebben om op grote schaal bij te dragen aan de strijd.


Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden