Coalitie staat voor grootste uitdaging in 80 jaar

DEN HAAG (ANP) - De coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie zijn donderdagmiddag begonnen aan besprekingen over maatregelen om de financiële huishouding op orde te krijgen maar ook meteen de economie te stimuleren.

Volgens minister Wouter Bos (Financiën) gaat het om ,,de grootste uitdaging in 80 jaar'' voor een kabinet. De economische situatie in ons land is zo dramatisch verslechterd, dat zeer pijnlijke maatregelen onvermijdelijk zijn. De voltallige ministerraad spreekt vrijdag over de crisismaatregelen, donderdag troffen de hoofdrolspelers van de coalitiepartijen elkaar in het torentje van premier Jan Peter Balkenende.

Namens het CDA voeren minister Piet Hein Donner en fractievoorzitter Pieter van Geel het woord. Voor de PvdA zitten partijleider en vicepremier Wouter Bos en fractievoorzitter Mariëtte Hamer aan tafel. Voor de ChristenUnie spreken partijleider en vicepremier André Rouvoet en fractievoorzitter Arie Slob. Rouvoet sprak voorafgaand aan het overleg over ,,een heel grote kluif'' waar het kabinet voor staat. ,,Maar de wil om er uit te komen is heel groot.''

Loonmatiging

Donderdagochtend verraste minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) door openlijk het nut van loonmatiging bij de aanpak van de recessie in twijfel te trekken, zeker bij de overheid. Ze wees erop dat loonmatiging weliswaar geld oplevert, maar ook belastinginkomsten scheelt. Als minister is Ter Horst verantwoordelijk voor de ambtenarensalarissen.

Minister Donner (Sociale Zaken) vroeg juist vorige week de vakbeweging om de lonen te bevriezen. De CDA-bewindsman toonde zich donderdag dan ook onaangenaam verrast door de uitspraken van Ter Horst. ,,Het is niet verstandig om nu te roepen 'iedereen wel, maar ik niet''', aldus Donner.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden