Coalitie staat op springen na vertrek Pastors

Nadat wethouder Pastors van Leefbaar Rotterdam gisteren werd gedwongen op te stappen, zullen zijn partijgenoten en wethouders Van den Anker en Van Sluis vrijwel zeker vandaag een einde maken aan de coalitie met VVD en CDA.

De christen-democraten, met twee wethouders in het college vertegenwoordigd, steunden tot woede van Leefbaar Rotterdam een motie van wantrouwen van GroenLinks tegen Pastors. Met drie stemmen verschil werd de wethouder weggestemd. Dit ondanks nijvere pogingen van burgemeester Opstelten de breuk te lijmen.

Inzet van het debat waren uitlatingen van Pastors in het parochieblad IDee. Hierin zei hij: „Ik weet, ik generaliseer, maar een Antilliaan of Kaapverdiaan weet dat stelen nooit mag. Bij moslims wordt veel verklaard vanuit hun religie. Het geloof wordt door henzelf als reden ingebracht. Antillianen of Kaapverdianen gebruiken hun religie niet als verklaring voor hun (wan)-gedrag. Moslims gebruiken hun religie wel vaak als reden voor hun gedrag, en om zich van deze maatschappij af te keren.”

Deze tekst kwam nauwelijks ter sprake. Dat Pastors zich andermaal en tegen de wil van de raad had uitgelaten over de islam stond centraal. Steun kreeg hij nog wel van de VVD. Voor het CDA echter was de maat vol. Fractievoorzitter Van der Born. „Het kan niet zo zijn dat het Rotterdamse integratiebeleid wordt aangetast door een lid van het college zelf.” Pastors was woedend. „Kritiek wordt verward met discriminatie en stigmatiseren. Ik heb in het interview slechts een persoonlijke geloofsbeleving weergegeven. Mijn stem mag worden gehoord.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden