Coalitie sluit compromis over pgb

null Beeld ANP
Beeld ANP

De regeringspartijen VVD en PvdA hebben een oplossing gevonden voor hun meningsverschil over het persoonsgebonden budget (pgb) in de zorgverzekeringswet. Met het pgb kunnen mensen met een beperking zelf hun zorg regelen.

Wilfried van der Bles

Samen met GroenLinks was de PvdA er vorige week op uit in de wet te bepalen wanneer zorgverzekeraars een pgb zouden mogen weigeren en wanneer niet. Hiermee wilden de partijen voorkomen dat elke zorgverzekeraar eigen voorwaarden zou kunnen stellen waardoor rechtsongelijkheid en onzekerheid zou ontstaan over het recht op een pgb.

De VVD had bezwaren omdat het de regierol van de verzekeraars en daarmee de kern van het zorgstelsel zou aantasten. Volgens het compromis worden nu niet bij wet, maar krachtens algemene maatregelen van bestuur voorwaarden gesteld waaraan zowel de pgb-houders als de zorgverzekeraars moeten voldoen.

Ten eerste wordt aan alle pgb-houders de eis gesteld dat zij of hun vertegenwoordigers in staat zijn op verantwoorde wijze het beheer te voeren over het pgb. Ook kunnen bij algemene maatregel van bestuur nadere voorwaarden worden gesteld aan de inhoud van de zorg waarvoor de verzekerde in aanmerking komt. Zo'n maatregel komt er, als in het voorjaar blijkt dat het met de pgb's nog steeds niet goed loopt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden