Coalitie Samaras hinkt door

Regering krijgt het met minder steun nog lastiger om Griekenland uit de crisis te loodsen

ATHENE - "Regeringscrisis, misschien wel nieuwe verkiezingen... en ik heb het al zo warm", verzucht Voula naast de ventilator in haar bakkerij in het centrum van Athene. Het is dezer dagen zelfs voor Griekse begrippen ongebruikelijk heet, met temperaturen van ruim boven de dertig graden. Maar behalve het kwik loopt ook de politieke spanning hoog op aan het begin van de zomer. Nu de de kleinste coalitiepartij Democratisch Links de regering Samaras heeft verlaten, is het de vraag wat er nog terecht gaat komen van cruciale hervormingen.

De regering hield het precies een jaar vol. De afgelopen weken boterde het zichtbaar niet meer tussen de drie coalitiepartijen. Ze ruzieden openlijk over een anti-racismewet, en stuurden vervolgens afzonderlijke voorstellen naar het parlement. Grieken zijn niet van water bij de wijn, consensus en polderen. Ze gaan voor een sterke leider die de lijnen uitzet en autoriteit uitstraalt. "Ik heb al moeite een gezin van vier bij elkaar te houden. Hoe moet dat wel niet met twee, laat staan drie partijen?", verwoordt Voula dat gevoel.

Samaras' partij Nieuwe Democratie (ND) heeft nu nog maar één coalitiepartner - het sociaal-democratische Pasok - en een meerderheid van slechts drie zetels in het parlement. Dat is uiterst krap in een land waar parlementariërs bij cruciale stemmingen regelmatig tegen de partijlijn ingaan. Griekenland heeft dus nog een regering, maar vrijwel niemand twijfelt eraan dat de Grieken binnenkort alsnog vervroegd naar de stembus moeten. Dat leidt vrijwel zeker tot uitstel en misschien zelfs afstel van de cruciale hervormingen. En mogelijk een nieuwe internationale crisis, aangezien de EU en het IMF de kredietkraan dicht zullen draaien als Griekenland niet genoeg en op tijd bezuinigt.

Ook los van de krappe meerderheid is het de vraag hoeveel er terecht komt van hervormen. Pasok voelt zich, net zo goed als Democratisch Links, geschoffeerd door het eigenzinnige optreden van Samaras rond de staatsomroep ERT. Toch blijft de partij in de regering - uit 'verantwoordelijkheidsgevoel'. Een geloofwaardiger reden is dat de partij bij nieuwe verkiezingen gedecimeerd, en volgens sommige peilingen zelfs compleet weggevaagd zou worden. Door in de regering te blijven, stelt de partij dat nog even uit, en wellicht hoopt ze dat een eventueel succes van de regering, hoe onwaarschijnlijk ook, op Pasok afstraalt.

De twee overgebleven partijen hebben de gelegenheid in elk geval aangegrepen om de regering eens flink op te schudden. Pasok kreeg daarbij meer posten en benoemde vervolgens, net als ND, mannen op grond van hun loyaliteit aan de partij. Oude Griekse politiek dus, en een breuk met de recente gedachte dat het voor hervormingen beter is technocraten te benoemen. Als klap op de vuurpijl wordt Pasok-leider Venizelos minister van buitenlandse zaken. In het vorige kabinet was hij minister van financiën en slaagde hij erin binnen de kortste keren met zijn arrogante houding zijn Europese collega's de gordijnen in te jagen.

Verder illustreert het debacle rond ERT nog eens hoeveel moeite Griekenland überhaupt heeft met hervormen. In april stemde het parlement onder druk van de geldschieters in met het ontslag van 15.000 ambtenaren voor het eind van 2014, waarvan 2000 voor het eind van deze maand. Het lijkt erop dat de regering pas echt in actie kwam toen de EU en het IMF drie weken geleden op de stoep stonden om te controleren hoe het met het ontslag stond.

Halsoverkop werd ERT opgeheven. Tijdelijk, zei de regering, maar zonder duidelijk was welke programma's de nieuwe ERT zou maken en hoeveel medewerkers daarvoor nodig zijn. Wel stonden alle ruim 2600 mensen direct op straat. Dat niet direct op weldoordacht beleid. Eén ding lijkt premier Samaras wel gelukt: het breken van de macht van de in Griekenland zeer invloedrijke vakbonden. Ook bij ERT hebben die naar verluidt elke herstructurering, zelfs die waarbij alleen niet goed functionerende medewerkers hun baan zouden verliezen, geblokkeerd. Ze gaven Samaras een makkelijk excuus om de omroep dan maar in zijn geheel op te heffen.

We boeken weer naar Griekenland
Nederlanders gaan weer op vakantie naar Griekenland. De financiële crisis en bijbehorende onrust in het land leidden tot een daling van het aantal lange vakanties naar het land, maar in 2012 groeide het aantal boekingen weer aanzienlijk, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In 2012 werden er 637.000 lange vakanties geboekt naar Griekenland. Dat is nog altijd minder dan tijdens de topjaren 2007 en 2008 (730.000), maar veel meer dan de 588.000 van 2011. In 2013 is het aantal vliegvakanties opnieuw met zo'n 9 procent gestegen, zien ze bij de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen. Reisbureaus merkten een forse daling toen Griekenland in 2011 getroffen werd door rellen. Nu die uit het nieuws verdwenen zijn, durven vakantiegangers het weer aan. Wat ook meespeelt, is dat de prijzen voor reizen naar Griekenland zijn gedaald - een kwestie van vraag en aanbod. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden