Coalitie Rotterdam staat op springen

ROTTERDAM - De coalitie van Leefbaar Rotterdam, CDA en VVD is vrijwel zeker de raadsmeerderheid kwijt. Het LR-raadslid Joop van Heijgen dreigt met opstappen, omdat hij het niet eens is met 'de gang van zaken' binnen de fractie. Door het eerdere vertrek van LR-raadsleden Kok, Smit en Maronier resten de coalitie nog maar 22 van de 45 zetels.

De breuk tussen Van Heijgen en de Leefbaar-fractie lijkt nauwelijks te lijmen. Het dissidente raadslid ligt vooral overhoop met fractievoorzitter Ronald Sürensen. Van Heijgen: ,,Sürensen en zijn familie voeren een dictatoriaal bewind binnen de fractie. Ze laten zich aan het fortuynisme weinig gelegen liggen.'' Sürensens vrouw is werkzaam op hetfractiekantoor. Schoondochter Joanna Brand zit ook in de gemeenteraad.

Van Heijgen beweert dat er binnen de LR-fractie veel onvrede heerst over het functioneren van Sürensen, maar dat de overige raadsleden te bang zijn om kritiek te uiten. ,,Ik zoek nu, via de media, openheid. Sürensen heeft nu al met de hele wereld ruzie. Ook alles wat ik de laatste tijd aansneed, werd direct controversieel verklaard.'' Van Heijgen vindt verder dat LR te veel zijn wethouders probeert te sparen, door harde standpunten zoals die over een allochtonenstop, af te zwakken.

Volgens Van Heijgen is er maar één oplossing: Sürensen moet aftreden, anders stapt hij zelf op. De fractievoorzitter piekert er niet over. ,,Joop is een beetje in de war'', zegt hij.

Sürensen wil nog niet erkennen dat de coalitie de meerderheid kwijt is. ,,Er gaat nog niemand officieel weg. Van Heijgen gaat praten met onze mental coach, maar ik bemoei me er verder niet meer mee. Ik zie het wel.''

De coalitiegenoten CDA en VVD maken zich zorgen. VVD-voorman George van Gent noemt de toestand 'te bespottelijk voor woorden'. ,,Voor essentiële beslissingen heb je gewoon een meerderheid nodig.'' Hoewel eerdere Leefbaar-dissidenten als Smit, Maronier en Kok vaak met collegevoorstellen meestemmen, vreest de VVD instabiliteit.

Samen met CDA'er Geluk vindt Van Gent dat het stadsbestuur gewoon door moet gaan op de ingeslagen weg. ,,Het is een optie om door te gaan met een minderheid'', zegt Geluk. ,,Maar dan bestaat altijd het risico dat je uitglijdt over een bananenschil.''

Sürensen laat weten zich weinig zorgen te maken over het draagvlak voor het uitgezette beleid. ,,Dit college zit veel steviger in het zadel dan de meeste mensen denken'', zegt de fractieleider. Desondanks zit de schrik er bij de politieke partners goed in. ,,Het is nu wel handig als vriend Sürensen ons uitnodigt om even bij te praten'', aldus Geluk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden