Coalitie lijkt D66 te paaien, of is het tactiek?

Alexander Pechtold staat voor het Torentje de pers te woord. Beeld anp

De coalitie van VVD en PvdA tracht D66 aan boord te hijsen. Gisteravond was er beraad op het torentje van premier Mark Rutte met fractievoorzitter Alexander Pechtold en financieel specialist Wouter Koolmees van D66. Het betekent mogelijk dat het kabinet samenwerking met het CDA inschat als onhaalbaar.

Bij het gesprek waren ook Jeroen Dijsselbloem van financiën en vicepremier Lodewijk Asscher aanwezig. Bij het ter perse gaan van deze krant was het overleg nog gaande.

Eerder op de avond hadden VVD-fractieleider Halbe Zijlstra en zijn PvdA-collega Diederik Samsom overleg met het kabinet: zij dubben over de concessies die gedaan moeten worden, en voor wie dan?

Aanpassing begroting
De oppositiepartijen drongen de afgelopen dagen aan op een bod van de coalitie, ervan uitgaande dat VVD en PvdA het onderling niet eens zouden zijn. Het coalitieoverleg aan het begin van de avond zou vooral bedoeld zijn om te bezien in hoeverre VVD en PvdA het eens kunnen worden over aanpassing van de begroting.

D66-kringen gingen er gisteren bij aanvang van het overleg vanuit dat het kabinet na het coalitieberaad wel bereid is om het sociaal akkoord open te breken. Minister Asscher zocht de afgelopen dagen naar ruimte daarvoor bij de vakbonden en werkgeversorganisatie VNO-NCW. D66 wil sneller een kortere WW invoeren en een soepeler ontslagrecht. Het kabinet heeft dat op de planning staan voor 2016.

ChristenUnie en SGP
Het gesprek met D66 zou ook een tactische zet van de coalitie kunnen zijn. Duidelijk was de afgelopen weken dat het kabinet zeer hecht aan het sociaal akkoord. Als D66 op het torentje geen water bij de wijn heeft gedaan kan de partij buiten spel komen te staan en blijven er vandaag vijf andere partijen over om zaken mee te doen. Maar in D66-kringen ging men er gisteren vanuit dat een gesprek zin had.

VVD en PvdA praatten met D66 omdat zij wel een meerderheid hebben in de Tweede Kamer, maar niet in de Eerste Kamer. Om wetten goedgekeurd te krijgen moet de coalitie dus de basis verbreden. Na D66 zouden later ook de ChristenUnie en de SGP kunnen aanschuiven. Waar D66 hamerde op het openbreken van het sociaal akkoord en investeringen voor het onderwijs, keerde het CDA zich vooral tegen lastenverzwaring, tegen nivellering en pleitte de partij voor extra geld voor gezinnen.

 
De oppositiepartijen drongen de afgelopen dagen aan op een bod van de coalitie, ervan uitgaande dat VVD en PvdA het onderling niet eens zouden zijn
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden