Coalitie Israël valt uit elkaar

Nog geen uur voor premier Ehoed Barak van Israël vanmiddag opstijgt naar het top-overleg met de Palestijnse leider Jasser Arafat in het Amerikaanse Camp David, zal duidelijk worden of Barak nog een regering heeft. Dan stemt de Knesset, het parlement, over een motie van wantrouwen.

Gisteravond laat zag het ernaar uit dat de premier het met veel kunst en vliegwerk nog net haalt. Maar op zijn eigen coalitie hoeft Barak niet meer te rekenen. De ene na de andere coalitiepartij gaf er gisteren de brui aan, omdat zij vrezen dat Barak in Camp David 'nationale uitverkoop' gaat houden. Barak verscheen in alle televisie-journaals om duidelijk te maken dat hij hoe dan ook gaat. De top met Arafat, onder supervisie van de Amerikaanse president Clinton, begint dinsdag. Hij wordt algemeen gezien als een laatste reddingspoging om het vastgelopen vredesproces vlot te trekken.

Barak beschreef zijn missie als een historische en zei vastbesloten te zijn alles in het werk te stellen om een overeenkomst te tekenen die een einde maakt aan het bloedvergieten en die veiligheid garandeert voor het Israëlische volk.

Nog maar enkele dagen geleden had Barak firm uitgeroepen dat hij naar de historische top in Camp David zou afreizen ook al had hij nog maar de steun van negen ministers en een kwart van de parlemenstleden. Dat zijn uitspraak zo snel verwezenlijkt zou worden, had hij nu ook weer niet verwacht. De hardste klap werd gisteren nog uitgedeeld door de minister van buitenlandse zaken, David Levi, die Barak kortgeleden nog prees als 'zijn beste politieke vriend'. Levi gaat niet mee naar Camp David. Daarmee gaf de minister te kennen, zonder dat met zoveel woorden te zeggen, dat naar zijn mening Barak bereid is tot te grote concessies.

'sOchtends had al de leider van de immigrantenpartij, Natan Sjaranski, zoals aangekondigd, zijn ontslag als minister ingediend. Waarna de ex-Sovjetdissident zich terstond naar de grote protesttent voor het ministerie van Barak begaf, van waaruit de kolonisten hun strijd tegen de premier voeren.

Kort daarop meldden zich de ministers van de Nationaal Religieuze Partij. En toen de Sjas-partij vernam dat zij als enige 'rechterflank' over was gebleven en zelfs minister Levi niet langer van de partij was, besloot ook zij op te stappen. Zij hield nog wel een slag om de arm, zoals altijd: mocht Barak een overeenkomst sluiten die de bevolking van Israël veiligheid brengt, dan zal Sjas die steunen.

Als Barak met een akkoord thuiskomt, wil hij dat aan de kiezers voorleggen. Zelf schat hij de kansen op het bereiken van een akkoord op 51 procent.

Barak verzekerde gisteren de kijkers dat hij geen omstreden toezeggingen aan de Palestijnen gaat doen en zich houdt aan zijn vijf 'rode lijnen'. Dat zijn vijf punten die hij nog tijdens zijn verkiezingscampagne heeft gepropageerd: Heel Jeruzalem blijft Israëlisch; Israël keert niet terug naar de grenzen van '67; geen terugkeer van Palestijnse vluchtelingen; een demilitarisering van de Jordaanvallei, en behoud van de Joodse nederzettingen. Voor de Palestijnen is dit volledig onaanvaardbaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden