Coalitie in Amsterdam: meeste doelen nu al bereikt

Interview SP-wethouder Vliegenthart: 'We hebben de wind mee'

HANNE OBBINK

Amsterdam verandert zo snel dat de drie partijen die de stad besturen het nodig vinden een nieuw coalitieakkoord met aanvullende plannen op te stellen. Dat kan ook, want het akkoord waarmee de coalitie van D66, VVD en SP in de zomer van 2014 aan de slag ging, is al voor een belangrijk deel uitgevoerd.

Het is een soort midterm review, zegt SP-wethouder Arjan Vliegent-hart (werk en inkomen). "Er is nog een hoop te doen", zegt hij als hem gevraagd wordt de balans op te maken van een kleine twee jaar stadsbestuur.

Vliegenthart is een van de bestuurders die in 2014 in vliegende vaart van start gingen. Hij kondigde 'perspectiefbanen' aan (gesubsidieerde banen bedoeld om werklozen aan de slag te krijgen) en wist extraatjes voor armen binnen bereik te krijgen van een veel grotere groep Amsterdammers.

Maar een succes? Die perspectiefbanen helpen hoogstens een paar honderd mensen aan een baan. En die extraatjes werden zo weinig aangevraagd dat de gemeente geld overhield. "Maar het raamwerk staat", reageert Vliegenthart.

"We hebben heel nieuwe doelgroepen voor ogen. Die moeten we goed in beeld krijgen en dat lukt niet in één dag. Het is taai werk, niet sexy. Uiteindelijk is het doel: meer mensen aan het werk krijgen. Dat begint ook te lukken. De jeugdwerkloosheid daalt, het aantal mensen in de bijstand ook."

Met dank aan de aantrekkende economie, toch?

"Deels. We hebben de wind in de zeilen. Maar die helpt je alleen vooruit als je zeilen goed staan. Aandacht, dat is het sleutelwoord in onze aanpak. Maatwerk bieden, aansluiten bij wat mensen kunnen en niet kunnen, kijken waartoe ze gemotiveerd zijn.

"Soms zoeken we de randen van de wet op als het gaat om wat we eisen van bijstandsgerechtigden: minder dan staatssecretaris Klijnsma wil. Maar het werkt, dat ziet men in Den Haag waarschijnlijk tandenknarsend aan. En tegen de landelijke trend in - dus het is echt niet alléén de economie die meezit."

En nu verder. Wat gaat u doen?

"Allereerst willen we meer vluchtelingen aan werk helpen. Mensen met een officiële status als vluchteling komen vaak in de bijstand terecht, en meestal wordt aangenomen dat ze moeilijk aan een baan te helpen zijn. Als dat wél lukt, kunnen ze een grote bijdrage aan de stad leveren, zeker nu hun aantal toeneemt - iets wat de coalitie in 2014 uiteraard nog niet kon voorzien.

"Daarnaast willen we een grote opknapbeurt voor Amsterdam, vooral voor de delen ver van de binnenstad. Daarvoor worden vijfhonderd werklozen ingezet. Die krijgen gewoon een salaris en kunnen zo werkervaring opdoen. De stad maakt een ongelooflijke bloei door, maar sommige stadsdelen liggen er niet goed genoeg bij."

undefined

Lik verf voor de stad

De troep opruimen, een lik verf geven. Zo omschrijven D66, VVD en SP de opknapbeurt die zij Amsterdam willen geven. Twee andere nieuwe onderwerpen voegen zij toe aan het coalitieakkoord uit 2014. Om te beginnen moet de toeristendrukte beter gespreid worden over de hele stad, onder meer door in het centrum een hogere toeristenbelasting te rekenen. Daarnaast kondigen de drie partijen extra inzet aan op het gebied van integratie, en wil zij daarbij vooral vluchtelingen helpen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden