Coalitie heeft wel oren naar Britse kinderbijslagdeal

De Britse premier David Cameron, Groot-Brittannië kreeg met de nieuwe EU-deal de mogelijkheid om kinderbijslag voor niet-Britse kinderen bij te stellen naar het niveau van het land van het kind. Beeld afp
De Britse premier David Cameron, Groot-Brittannië kreeg met de nieuwe EU-deal de mogelijkheid om kinderbijslag voor niet-Britse kinderen bij te stellen naar het niveau van het land van het kind.Beeld afp

De regeringscoalitie overweegt de kinderbijslag voor arbeidsmigranten van wie de kinderen in een ander EU-land wonen, te verlagen. De VVD is er regelrecht voor, de PvdA vindt het idee bespreekbaar.

Wilfried van der Bles

Tweede Kamerlid Anne Mulder (VVD): "Ik heb er wel oren naar. Het gaat om kinderen in landen als Polen, Bulgarije of Roemenië waar de kosten van levensonderhoud veel lager zijn dan hier." Voor zijn collega Marit Maij van de PvdA is het 'in principe bespreekbaar'.

De Tweede Kamerleden reageren op het akkoord dat vrijdagavond in Brussel is gesloten met Groot-Brittannië. Dat land heeft het recht bedongen om de kinderbijslag voor arbeidsmigranten met kinderen in een ander EU-land, doorgaans het land van herkomst, te verlagen. De gedachtegang is dat de kosten van levensonderhoud daar lager zijn dan in Engeland. Wat Groot-Brittannië straks misschien mag, mogen de andere EU-lidstaten ook. Naast Nederland zijn ook België en Duitsland geïnteresseerd.

Europees ingroeimodel
Mulder zal niet lang hebben hoeven nadenken over zijn standpunt. Hij wijst op het VVD-verkiezingsprogramma. Daar is sprake van een 'Europees ingroeimodel' voor de sociale zekerheid. Zo zouden arbeidsmigranten de eerste tien jaar na aankomst geen recht moeten hebben op bijstand. Voor de WW en andere sociale voorzieningen zouden de uitkeringen worden gebaseerd op daadwerkelijk betaalde premies. Een lagere kinderbijslag voor kinderen sluit hierbij aan.

Hoe andere partijen erover denken is nog niet duidelijk. Ook premier Rutte wilde er vrijdagavond nog niets over zeggen. Er moet dan ook nog veel gebeuren voor het zover is. Eerst moet de Britse bevolking zich over het akkoord uitspreken. Daarna dient de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Unie, met een concreet uitgewerkt voorstel te komen. Als vervolgens ook nog het Europees parlement instemt, kan in de lidstaten de vraag aan de orde komen of het Britse voorbeeld navolging verdient.

Polen
Mocht Mulder zijn zin krijgen dan is vooral Polen de dupe. Het land telt 17.000 kinderen met recht op kinderbijslag uit Nederland. Het totaalbedrag wordt geschat op 18 miljoen euro. De hoogte van de kinderbijslag hangt af van de leeftijd van het kind. Die loopt op van 191 euro per kwartaal voor kinderen tot en met vijf jaar naar 273 euro tot en met zeventien jaar.

Het is voorstelbaar dat in de Kamer een meerderheid te vinden is voor aanpassing van de kinderbijslag aan de kosten van levensonderhoud in het woonland. Voor landen buiten de EU is tijdens deze kabinetsperiode het recht op kinderbijslag uit Nederland afgeschaft. Een uitzondering is Marokko, waar Nederland door een verdrag nog steeds verplicht is de volledige kinderbijslag te betalen. Pogingen om dat verdrag te veranderen, zodat de bijslag in dat land kan worden verlaagd, leden tot op heden schipbreuk.

Vandaag lezen abonnees in Trouw: 'Nieuwe regeling voor Britten geldt voor alle EU-landen'.

Polen vreest domino-effect
Polen is bang dat als het Verenigd Koninkrijk zijn zin krijgt andere landen het voorbeeld zullen volgen. De Britse maatregelen treffen zo'n 24.000 kinderen in Polen. In totaal ontvangen ongeveer 100.000 Poolse kinderen een toelage uit een ander EU-land.

Om de Britten hun zin te geven, moet een EU-verordening worden veranderd. Daarop kunnen andere lidstaten zich beroepen om de uitkeringen eveneens te verlagen. De meeste buitenlandse uitkeringen - 42.000 - komen uit Duitsland.

Tot nu toe was er geen noemenswaardige kinderbijslag in Polen, maar de nieuwe Poolse regering heeft dat net veranderd. Vanaf april zal er vier miljard euro worden uitgedeeld, 125 euro per kind, vanaf de tweede nakomeling.

Als deze regeling aantrekkelijker blijkt dan steun uit het buitenland, kan de rekening voor Warschau oplopen.


Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden