Coalitie en oppositie vinden elkaar ook in akkoord over pensioenen

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher komt aan bij het ministerie van Financien voorafgaand aan de afronding van het pensioenoverleg.Beeld anp

Na het woonakkoord van gisteren is het kabinet er vandaag in geslaagd om met hulp van de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP een akkoord te sluiten over de pensioenen.

Dat heeft D66-Tweede Kamerlid Steven van Weyenberg gezegd na overleg tussen de top van het kabinet en de betrokken fracties. Volgens hem gaat er later woensdag een brief naar de Tweede Kamer met de details van het akkoord.

De jaarlijkse pensioenopbouw gaat in 2015 omlaag van 2,25 naar 1,875 procent van het inkomen. Het kabinet wilde de opbouw eigenlijk verlagen naar 1,75 procent, maar kreeg dat voorstel niet door de Senaat, waar het geen meerderheid heeft. Dankzij steun van de drie oppositiepartijen lijkt die meerderheid nu wel verzekerd. Een bezuiniging van in totaal 2,8 miljard euro, de grootste uit het regeerakkoord, is daarmee veiliggesteld.

Asscher
Vicepremier Lodewijk Asscher is 'ongelofelijk blij dat het gelukt is'. Doordat de pensioenopbouw omlaag gaat, zullen ook de premies dalen. Dat is goed voor de economie, aldus Asscher.

Ook de drie oppositiefracties zijn tevreden. Kamerlid Carola Schouten van de ChristenUnie wees erop dat dankzij het akkoord jongeren een beter pensioen kunnen blijven opbouwen dan in de oorspronkelijke kabinetsplannen. Net als Steven van Weynenberg van D66 wees zij erop dat er ook een pensioenfonds komt voor zzp'ers. Zij zullen als ze in de bijstand belanden niet meer hun pensioengeld hoeven 'op te eten' .

De pensioenopbouw blijft in het pensioenakkoord beperkt tot een jaarinkomen van een ton, net als dat ook in het oorspronkelijke kabinetsplan het geval was. Daarnaast komt er echter een vrijwillige pensioenspaarregeling voor hogere inkomens.

Kamerlid Helma Lodders van de VVD is tevreden over dat laatste. Ook toonde ze zich blij dat het bezuinigingsbedrag uit het regeerakkoord overeind is gebleven. Verder ziet ze het als winst dat er geen lastenverzwaring voor automobilisten komt om de pensioenplannen te dekken. Die mogelijkheid lag de afgelopen weken wel op tafel.

Volgens PvdA-Kamerlid Henk Nijboer is het akkoord goed voor de economie. "Omdat mensen steeds ouder worden en langer doorwerken hoeven zij jaarlijks minder pensioenpremies af te dragen om uiteindelijk eenzelfde pensioen op te bouwen. Door deze afspraken krijgen werknemers hogere nettolonen en hebben zij daarmee meer te besteden. Bovendien worden voor zzp'ers betere mogelijkheden gecreëerd om een goed pensioen op te bouwen.''

CNV
Vakcentrale CNV is minder opgetogen over het akkoord. "Twee procent pensioenopbouw per jaar, daar hebben wij ons hard voor gemaakt en dat blijven we doen'', zegt CNV-voorzitter Maurice Limmen. Hij wijst erop dat CNV zich daar al hard voor maakt vanaf het moment dat de regeringspartijen hun voornemen bekendmaakten om de pensioenopbouw te verlagen van 2,15 naar 1,75 procent.

"De verlaging naar 1,75 procent zou vooral grote gevolgen hebben voor jongeren. Zij zouden maar liefst 16 procentpunt minder pensioenopbouw hebben als ze de komende 40 jaar werken'', zegt Limmen. "1,87 procent is beter dan wat er op tafel lag, maar slechter dan hoe het was en daarom blijft dit vooral voor jongere generaties een verslechtering.''

Ook ANBO, de grootste belangenbehartiger voor senioren, blijft bezorgd. Directeur Liane den Haan: "De regeling is minder slecht dan het eerste voorstel van het kabinet. Maar het is nu het zorgenkindje van werknemers die pensioen opbouwen. En die niet meer aan de norm van 70 procent van het gemiddelde inkomen zullen toekomen."

Den Haan noemt het 'banaal' dat het kabinet en oppositie 250 miljoen euro schrapt om oudere werknemers aan het werk te helpen. "In feite wordt dit onderdeel uit het sociaal akkoord nu zomaar weer naar de prullenbak verwezen. Onbegrijpelijk als je kijkt naar de beroerde positie van 50-plus op de arbeidsmarkt."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden