Coalitie, D66, CU en SGP sluiten akkoord over pensioenen

(VLNR) Minister Lodewijk van Asscher van Sociale Zaken, staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en staatssecretaris Frans Weekers van Financien na afronding van het pensioenoverleg.Beeld ANP

Het zijn slagvaardige dagen voor het kabinet. Nadat gisteren het woonakkoord al de senaat passeerde, slaagde kabinet er vandaag in om met hulp van de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP een akkoord te sluiten over de pensioenen.

Toch is het kabinet nog lang niet klaar met hervormen en het sterker maken van de Nederlandse economie, zei premier Mark Rutte. Hij liet zich niet verleiden tot juichende commentaren op het pensioen- en het woonakkoord. "Er ligt nog een enorme berg werk op ons te wachten. Er is heel veel te doen het komend jaar op het terrein van wetgeving en uitvoering. Dit is echt nog maar het begin."

Afgesproken is dat de jaarlijkse pensioenopbouw in 2015 omlaag gaat van 2,25 naar 1,875 procent van het inkomen. Het kabinet wilde de opbouw eigenlijk verlagen naar 1,75 procent, maar kreeg dat voorstel niet door de Senaat, waar het geen meerderheid heeft. Dankzij steun van de drie oppositiepartijen lijkt die meerderheid nu wel verzekerd. Een bezuiniging van in totaal 2,8 miljard euro, de grootste uit het regeerakkoord, is daarmee veiliggesteld.

Asscher
Vicepremier Lodewijk Asscher is 'ongelofelijk blij dat het gelukt is'. Doordat de pensioenopbouw omlaag gaat, zullen ook de premies dalen. Dat is goed voor de economie, aldus Asscher.

Ook de drie oppositiefracties zijn tevreden. Kamerlid Carola Schouten van de ChristenUnie wees erop dat dankzij het akkoord jongeren een beter pensioen kunnen blijven opbouwen dan in de oorspronkelijke kabinetsplannen. Net als Steven van Weynenberg van D66 wees zij erop dat er ook een pensioenfonds komt voor zzp'ers. Zij zullen als ze in de bijstand belanden niet meer hun pensioengeld hoeven 'op te eten' .

De pensioenopbouw blijft in het pensioenakkoord beperkt tot een jaarinkomen van een ton, net als dat ook in het oorspronkelijke kabinetsplan het geval was. Daarnaast komt er echter een vrijwillige pensioenspaarregeling voor hogere inkomens.

Kamerlid Helma Lodders van de VVD is tevreden over dat laatste. Ook toonde ze zich blij dat het bezuinigingsbedrag uit het regeerakkoord overeind is gebleven. Verder ziet ze het als winst dat er geen lastenverzwaring voor automobilisten komt om de pensioenplannen te dekken. Die mogelijkheid lag de afgelopen weken wel op tafel.

Volgens PvdA-Kamerlid Henk Nijboer is het akkoord goed voor de economie. "Omdat mensen steeds ouder worden en langer doorwerken hoeven zij jaarlijks minder pensioenpremies af te dragen om uiteindelijk eenzelfde pensioen op te bouwen. Door deze afspraken krijgen werknemers hogere nettolonen en hebben zij daarmee meer te besteden. Bovendien worden voor zzp'ers betere mogelijkheden gecreëerd om een goed pensioen op te bouwen.''

FNV
Teleurstellend. Jongeren betalen helaas de grootste rekening. Dat was de reactie van FNV-bestuurder Gijs van Dijk. "Het kabinet en de oppositiepartijen hebben hoge verwachtingen gewekt, maar weinig bereikt'', stelt de vakbondsman. "Dit kabinet is meer aan het boekhouden dan aan het investeren in de toekomst van onze jongeren. Ook in de bijgestelde voorstellen gaan ze er nog steeds flink op achteruit."

FNV vindt het positief dat nu sprake is van een hogere bruto opbouw met lagere uitvoeringskosten. Maar de vakorganisatie had liever gezien dat de financiering van een hoger opbouwpercentage van 2 procent gerealiseerd zou worden.

CNV
Vakcentrale CNV is minder opgetogen over het akkoord. "Twee procent pensioenopbouw per jaar, daar hebben wij ons hard voor gemaakt en dat blijven we doen'', zegt CNV-voorzitter Maurice Limmen. Hij wijst erop dat CNV zich daar al hard voor maakt vanaf het moment dat de regeringspartijen hun voornemen bekendmaakten om de pensioenopbouw te verlagen van 2,15 naar 1,75 procent.

"De verlaging naar 1,75 procent zou vooral grote gevolgen hebben voor jongeren. Zij zouden maar liefst 16 procentpunt minder pensioenopbouw hebben als ze de komende 40 jaar werken'', zegt Limmen. "1,87 procent is beter dan wat er op tafel lag, maar slechter dan hoe het was en daarom blijft dit vooral voor jongere generaties een verslechtering.''

Ook ANBO, de grootste belangenbehartiger voor senioren, blijft bezorgd. Directeur Liane den Haan: "De regeling is minder slecht dan het eerste voorstel van het kabinet. Maar het is nu het zorgenkindje van werknemers die pensioen opbouwen. En die niet meer aan de norm van 70 procent van het gemiddelde inkomen zullen toekomen."

Den Haan noemt het 'banaal' dat het kabinet en oppositie 250 miljoen euro schrapt om oudere werknemers aan het werk te helpen. "In feite wordt dit onderdeel uit het sociaal akkoord nu zomaar weer naar de prullenbak verwezen. Onbegrijpelijk als je kijkt naar de beroerde positie van 50-plus op de arbeidsmarkt."

De belangrijkste afspraken
- Vanaf 2015 mag er jaarlijks met fiscale hulp 1,875 procent van het inkomen voor pensioen worden gespaard. In het oorspronkelijke wetsvoorstel was dat 1,75 procent. Op dit moment is de maximale pensioenopbouw nog 2,25 procent.
- Door de lagere pensioenopbouw kunnen de pensioenpremies fors worden verlaagd. De Nederlandsche Bank ziet erop toe dat pensioenfondsen dat ook echt doen. Door de lagere premies houden burgers meer geld over, dat ze kunnen besteden aan bijvoorbeeld consumptie. Dat is goed voor de economie.
- De pensioenopbouw van 1,875 procent geldt tot een jaarinkomen van een ton. Voor bedragen daarboven komt er een vrijwillige spaarregeling. Die wordt betaald met geld uit het sociaal akkoord.
- Voor het oorspronkelijke pensioenplan had het kabinet een bezuiniging van 2,8 miljard ingeboekt. Dat bedrag valt lager uit door de versoepelingen. Het gat van rond de 600 miljoen wordt gedekt door te snijden in de subsidies om ouderen aan de slag te houden en door minder geld beschikbaar te stellen voor lastenverlichting voor bedrijven. Ook worden pensioenfondsen straks btw-plichtig. Op langere termijn lopen de kosten van het pensioenakkoord weer terug, waardoor er in de toekomst bijna een half miljard beschikbaar is voor lastenverlichting.
- Het kabinet gaat ervan uit dat het ondanks de lagere pensioenopbouw toch mogelijk blijft een goed pensioen op te bouwen, omdat iedereen straks langer werkt en dus langer kan sparen voor zijn oudedagsvoorziening. Met een jaarlijkse opbouwpercentage van 1,875 kan in 40 jaar een pensioen worden gespaard van 75 procent van het gemiddelde inkomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden