Coalitie begint indringende crisismarathon

DEN HAAG (ANP) - De coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie hebben een eerste gesprek gehad over maatregelen die Nederland zo snel mogelijk uit de recessie moeten halen. Het ging donderdag in het torentje van premier Jan Peter Balkenende om een inventarisatie van standpunten.

Vrijdag gaan de gesprekken verder, eerst in het kabinet, daarna opnieuw tussen de hoofdrolspelers van CDA, PvdA en ChristenUnie. Ook daarna, mogelijk ook zaterdag, is er veel overleg. Volgens vicepremier en minister van Financiën Wouter Bos gaat het om ,,de grootste uitdaging in 80 jaar'' voor een minister van Financiën en voor het hele kabinet.

De economische situatie in ons land is zo dramatisch verslechterd, dat zeer pijnlijke maatregelen onvermijdelijk zijn. Het probleem is echter dat alles wat het kabinet doet om de economie te stimuleren slecht is voor de schatkist waar toch al een miljardentekort dreigt. Aan de andere kant zijn bezuinigingen juist weer schadelijk voor de economie.

Hoewel Bos de situatie typeert als een ,,ongelooflijk complexe puzzel'' hebben alle betrokkenen er vertrouwen in dat de coalitie erin slaagt met een goed pakket maatregelen te komen. Pijnlijke en politiek omstreden keuzes als verhoging van de AOW-leeftijd, het beperken van voordelen van het eigen huis, belastingverhogingen en het snijden in zorg en sociale zekerheid liggen de komende dagen op tafel. Wat Bos betreft is het kabinet er volgende week vrijdag uit. Volgens vicepremier Andre Rouvoet zullen alle Nederlanders de pijn voelen van de ingrepen. ,,Het is duidelijk dat het niet zonder au gaat.''

Daarnaast hebben de drie regeringspartijen behoorlijke politieke verschillen te overbruggen. Het CDA hamert op het snel op orde brengen van de begroting en wil absoluut geen rekeningen doorschuiven naar volgende generaties. De PvdA daarentegen wil nu vooral de economie stimuleren en is bereid te accepteren dat de overheidsfinanciën daardoor langer in het rood staan. De ChristenUnie neemt een middenpositie in.

Het eerste conflictje tussen CDA en PvdA ontstond donderdag al. PvdA-minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) verraste door openlijk het nut van loonmatiging bij de aanpak van de recessie in twijfel te trekken, zeker bij de overheid. Ze wees erop dat loonmatiging weliswaar geld oplevert, maar ook belastinginkomsten scheelt. Als minister is Ter Horst verantwoordelijk voor de ambtenarensalarissen.

CDA-Minister Donner (Sociale Zaken) vroeg juist vorige week de vakbeweging om de lonen te bevriezen. De CDA-bewindsman toonde zich dan ook onaangenaam verrast door de uitspraken van Ter Horst. ,,Het is niet verstandig om nu te roepen 'iedereen wel, maar ik niet'', aldus Donner.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden