COA ziet niets in gescheiden opvang voor homoseksuele vluchtelingen

Het terrein met het tentenkamp dat dient als tijdelijke noodopvanglocatie voor 3000 vluchtelingen op het ruim 600 hectare tellende Heumensoord bij Nijmegen.Beeld anp

In vluchtelingenkamp Heumensoord worden homoseksuele vluchtelingen gepest en bedreigd. Homo-organisatie COC pleit daarom voor gescheiden opvang van groepen homoseksuele asielzoekers, maar het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) ziet daar niets in. "Wij kiezen ervoor de daders aan te pakken."

Homoseksuele vluchtelingen in Heumensoord zouden al maanden worden geterroriseerd. Hun bedden worden natgemaakt en besmeurd met etensresten en uitwerpselen. Ook zijn hun kleren in brand gestoken of gestolen. Van de twaalf homo's in Heumensoord die uit de kast zijn gekomen, worden er tien lastig gevallen. Een aantal van hun durft alleen nog maar in de buurt van een bewaker of een Rode Kruistent te slapen. Eén vluchteling zou zelfs een week in het bos hebben geslapen, hij is inmiddels overgeplaatst. Een ander is in huis opgevangen door een Nijmegenaar.

Op 16 december hebben het COA, homo-organisatie COC en de gemeente Nijmegen om de tafel gezeten naar aanleiding van het getreiter. Toen ging het nog om vijf slachtoffers, over wie een uitgebreid dossier is gemaakt.

Het COC is naar aanleiding van het getreiter op 'ten minste tien opvanglocaties in het land' bezig met een zwartboek van alle incidenten. "Wij vinden dat er eindelijk actie moet worden ondernomen. Het is al maanden duidelijk dat er dingen misgaan met de opvang van LHBT-vluchtelingen", zegt Philip Tijsma van het COC. "Wat heb je aan een dak boven je hoofd als je je deur niet meer uit kunt?"

Safehouses
Peter Paul Leferink op Reinink van de adviescommissie LHBT-beleid in Nijmegen heeft de gemeente geadviseerd om veilige huizen ('safehouses') voor de homovluchtelingen in te richten. Dat gebeurt al in Amsterdam. De gemeente Amsterdam besloot in oktober om vijf vluchtelingen die vanwege hun seksuele geaardheid gepest werden apart in een woning onder te brengen. Ook in Rotterdam heeft Humanitas aangeboden aparte noodopvang te bieden aan LHBT-asielzoekers die zich onveilig voelen. "In Amsterdam blijkt het safehouse goed te werken", zegt Leferink op Reinink. "De homoseksuele vluchtelingen voelen zich veiliger."

Het COA ziet echter niets in de safehouses. De opvangorganisatie is tegen de scheiding van groepen en kiest er liever voor de pestkoppen aan te pakken. "Wij tolereren dit gedrag niet", zegt COA-woordvoerder Jan Willem Anholts. "Daarom pakken wij de daders aan. Dat gaat van het inhouden van hun leefgeld tot het overplaatsen of zelfs aanhouden van de daders. Maar wij zien niets in gescheiden opvang van specifieke groepen. Als iemand aangeeft zich niet veilig te voelen en weg te willen, dan kunnen we kijken naar andere mogelijkheden. Maar dat doen we op individuele basis."

Het COA sluit zich aan bij staatssecretaris Klaas Dijkhoff, die onlangs nog in een Kamerbrief schreef niets te zien in aparte opvang voor homoseksuelen. Hij vindt dit 'te stigmatiserend' en denkt dat zo'n aparte locatie ook weer doelwit zou kunnen worden van bedreigingen.

Steeds vaker
Al in oktober uitte het COC zijn zorgen over de veiligheid van LHBT'ers in asielzoekerscentra. Volgens het COC melden zich steeds vaker bedreigde, homoseksuele asielzoekers. Ze worden bespuugd, gepest, uitgescholden, bedreigd en mishandeld. In Nijmegen kunnen vluchtelingen die gepest worden of zich bedreigd voelen sinds kort terecht bij vertrouwenspersonen die door het COA zijn ingehuurd.

In Alphen aan den Rijn gingen asielzoekers in december in hongerstaking omdat ze vanwege hun seksuele geaardheid door andere asielzoekers zouden worden geïntimideerd of in één geval zelfs aangerand. Het COC wil daarom dat de regering zich extra inzet om de noodopvangcentra LHBT-vriendelijk te maken.

Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden