Coa wil asielzoekers zelf onderdak laten zoeken

Een Syrische vluchteling in een asielzoekerscentrum.Beeld anp

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (Coa) wil 750 tot 1000 bedden in asielzoekerscentra vrijmaken door vluchtelingen met een verblijfsstatus een speciale regeling aan te bieden. Met het zogeheten zelfzorgarrangement kunnen de asielzoekers zelf onderdak zoeken buiten het asielzoekerscentrum, tegen een kleine financiële vergoeding. Ze kunnen dan bijvoorbeeld intrekken bij familie of vrienden, heeft een woordvoerder van het Coa vandaag gezegd.

De centra zitten overvol omdat er per week rond de 1700 asielzoekers bijkomen. Bovendien verloopt de uitstroom van degenen met een verblijfsvergunning naar gemeenten moeizaam, omdat er te weinig sociale huurwoningen zijn.

Het zelfzorgarrangement is al eens eerder ingezet, eind jaren negentig. Het stuitte toen op bezwaren van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), die zei het overzicht kwijt te raken en te vrezen voor een grote concentratie vluchtelingen op één plek. Diezelfde bezwaren zijn er nu weer.

Ook positief geluid
Vluchtelingenwerk Nederland is positiever. "Als het op vrijwillige basis is en iemand die recht heeft op een plek altijd terug kan, hebben we geen bezwaar tegen deze maatregel", zegt een woordvoerder tegen de NOS.

Maandag verschijnt een Kamerbrief waarin een overzicht staat van alle maatregelen die worden genomen om de groeiende toestroom van asielzoekers het hoofd te bieden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden