Toestroom

Coa vindt onvoldoende extra plekken voor asielzoekers

Het is het Coa niet gelukt vijf­duizend extra bedden voor asielzoekers te vinden aan het eind van 2020. Dat komt door een hogere toestroom van asielzoekers dan voorspeld, en door de lange wachttijden bij de IND, waardoor de bestaande asielzoekerscentra langer vol zitten.

Momenteel wonen er zo’n 28.000 mensen in een azc, waarmee de centra voor 95 procent vol zitten. Het Coa vroeg de provincies ieder 417 extra bedden beschikbaar te stellen. Tot nu toe zijn dat er slechts achthonderd; de provincies Noord- Brabant en Groningen regelden beide ongeveer vierhonderd bedden. Het Coa heeft geen verklaring voor het mislukken van de uitbreiding van de capaciteit: dat zouden alleen de provincies weten. Mogelijk speelt mee dat bestaande locaties niet uitgebreid kunnen worden.

De azc’s zijn al maanden overvol. Het kabinet waarschuwde gemeenten in november dat ‘escalatiemaatregelen’ dreigen, zoals het afhuren van hotels en cruiseschepen.

In het uiterste geval is crisisnoodopvang nodig, zoals dat ook het geval was tijdens de vluchtelingencrisis van 2015. Toen werden sportzalen en beurshallen met bedden ingericht, om te voorkomen dat mensen op straat slapen.

Lees ook:

Vluchtelingen hadden het nakijken in 2020

Het jaar 2020 vestigt een treurig laagterecord: extreem weinig vluchtelingen kregen een nieuw thuisland, en niet alleen vanwege corona. Er zijn wel tekenen dat landen de bescherming van kwetsbare vluchtelingen serieuzer nemen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden