Coa verlaagt opvangcapaciteit verder

vluchtelingen | Door de Turkije-deal komen er steeds minder asielzoekers naar Nederland. Dus zijn er minder bedden nodig.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (Coa) verlaagt de opvangcapaciteit in Nederland met nog eens 13.500 plaatsen. Het aantal plekken loopt al sinds de zomer terug, omdat de instroom van asielzoekers dit jaar stukken lager is dan verwacht.

Het Coa hield rekening met 58.000 asielaanvragen, maar volgens de huidige prognose worden dat er 32.000 of nog minder. Onder meer de migratiedeal van de EU en Turkije, die in maart werd gesloten, zorgt dat er minder mensen naar Nederland komen. Eerder dit jaar besloot het Coa al om de noodopvang af te bouwen en de voorbereidingen voor nieuwe opvangcentra stil te leggen.

"Dit is in feite de derde stap", zegt woordvoerder Jan-Willem Anholts. "Bijna alle noodopvangcentra zijn inmiddels gesloten. De voorbereidingen voor nieuwe opvang, bijvoorbeeld in Ede en Zwolle, gaan niet door. Nu gaan we ook het aantal bedden in de bestaande opvangcentra terugbrengen, zodat we de capaciteit beter in balans houden. In alle opvanglocaties zullen bedden verdwijnen."

Niet alleen de migratiedeal met Turkije, ook de doorstroom zorgt voor leegstand in de Nederlandse azc's. Veel asielzoekers kregen dit jaar een verblijfsvergunning, wat betekent dat ze recht hebben op een huurwoning. In november zijn bijna vijfduizend 'statushouders' van een asielzoekerscentrum verhuisd naar een woning in een Nederlandse gemeente: een record. Op 1 december wachtten nog 12.259 statushouders op verhuizing naar een gemeente. Veel gemeenten stellen echter te weinig huizen beschikbaar, waardoor asielzoekers te lang in een azc blijven wonen. Als deze groep op tijd een huis zou krijgen, zouden er dus nog veel meer bedden leegstaan.

Toch gaan er geen locaties voortijdig dicht, zegt Anholts. "Het aantal bedden wordt overal in het land teruggebracht. Op sommige plekken vijftig, bij andere honderden. Zo kunnen we snel opschakelen als er toch behoefte aan meer opvang blijkt te zijn." In het voorjaar worden de plannen opnieuw bekeken voor het najaar van 2017 en verder.

De terugloop vormt een schril contrast met eind vorig jaar, toen het Rijk, provincie en gemeenten in een bestuursakkoord vastlegden hoe om te gaan met de 'verhoogde asielinstroom' en gemeenten met klem werden verzocht om opvanglocaties aan te bieden. Dat leidde op sommige plekken zelfs tot rellen, zoals in Geldermalsen en Steenbergen.

Doordat er minder asielzoekers naar Nederland komen, is er ook minder werk voor het personeel. Een jaar geleden werkten er nog ongeveer 4500 mensen bij het Coa, maar van hen zijn er al ruim 500 vertrokken. Nog eens zo'n duizend tijdelijke contracten worden niet verlengd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden