'COA gaat slordig om met gegevens asielzoekers'

Asielzoekersopvang in de IJsselhallen in Zwolle.Beeld anp

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) levert de gegevens van asielzoekers die recht hebben op huisvesting slordig aan. Vaak zijn de gegevens zo incompleet dat een gemeente op grond daarvan geen woonruimte kan toewijzen. Het gevolg is dat deze asielzoekers veel langer dan de toegestane termijn van drieënhalve maand moeten wachten op een dak boven hun hoofd.

Dat antwoordt het Utrechtse stadsbestuur op vragen van de PvdA en GroenLinks in die stad. In Utrecht is de wachttijd voor asielzoekers en hun gezin al opgelopen tot ongeveer een halfjaar. Het COA meldde dit jaar tot nu toe 111 personen aan voor huisvesting in Utrecht, maar zeventig procent van de aanmeldingen was incompleet, aldus het college.

Het COA wijst de kritiek van de hand en zegt juist steeds met gemeenten te overleggen over het volledig aanleveren van gegevens. 'Maar veel noodzakelijke informatie moeten gemeenten zelf verzorgen, dat kunnen wij niet doen. Het is niet de eerste keer dat Utrecht in asielzoekerszaken door een ambtenaar op het verkeerde been is gezet.'

De vier grote steden hebben het COA aangesproken op de werkwijze. Volgens het orgaan is dat niet waar. Er is gezamenlijk besloten, aldus het COA, om aanpassingen in het informatiesysteem door te voeren, zodat huisvesting sneller afgehandeld kan worden.

De steden constateren ook, aldus het Utrechtse college, dat er maar nauwelijks genoeg woningen zijn voor de toegenomen groep vluchtelingen die ze moeten huisvesten. De steden zijn samen met het Rijk op zoek naar oplossingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden