CO2 -verdoving bij biggencastratie omstreden

(Trouw)

Duits onderzoek geeft nieuwe voeding aan de discussie over het castreren van biggen. De verdoving zorgt bij de dieren voor veel stress.

Biggetjes die verdoofd gecastreerd worden, ervaren nauwelijks minder napijn. De verdovingsmethode zorgt evenwel voor grote stress.

Dat blijkt uit nieuw onderzoek naar de Nederlandse praktijk uitgevoerd door de Klinik für Schweine in München.

Sinds 1 januari zijn Nederlandse varkensboeren onder druk van de supermarkten overgestapt op het verdoven van biggen voor castratie. Dat zou het dierenwelzijn verbeteren. Voor de bedwelming gebruiken de boeren een mengsel van CO2 en zuurstof.

Castratie zou moeten voorkomen dat het varkensvlees in de pan gaat stinken (berengeur), maar is ook omstreden. Volgens critici is de kans op een ’stinkerd’ slechts één procent en is het beter helemaal af te zien van castratie. Ze zien de verdoving met CO2 ook niet als een verbetering van het dierenwelzijn.

Het Duitse onderzoek ondersteunt deze laatste conclusie. Zo constateren de onderzoekers op basis van stresshormonen in het varkensbloed dat het in Nederland gebruikte gasmengsel biggen twintig keer zoveel stress oplevert als onverdoofde castratie. Wel remt het verdovingsgas de napijn, maar dat effect is aanvankelijk niet meetbaar en blijft per saldo bescheiden.

Annechien ten Have, voorzitter van de LTO-vakgroep Varkenshouderij, wijst in haar reactie op onderzoek van de Animal Sciences Group van de Wageningen Universiteit. Dat onderzoek leert dat de pijn tijdens de castratie nihil is. „Dat een Duits onderzoek een hoger stressniveau nadien aantoont, is op zich niet verwonderlijk. Het oppakken van biggen, geeft altijd stress”, zegt Ten Have. Ook de Dierenbescherming, destijds motor achter de discussie over verdoofd castreren, is die mening toegedaan. Maar, zegt varkensexpert Bert van den Berg van de Dierenbescherming: „De verdovingspraktijk wordt binnenkort geëvalueerd.”

Hans Baaij, directeur van Varkens in Nood, noemt het een illusie dat de verdoving bijdraagt aan een beter dierenwelzijn. „Wie de verdovingsapparaten kent waar de biggen ondersteboven in worden gehangen, weet dat ook. Bovendien is al jarenlang bekend dat het verdovingsgas CO2 de luchtwegen irriteert, zorgt voor een verstikkend gevoel en tot paniekreacties lijdt.” De gecastreerde varkens krijgen bovendien geen pijnstillers.

Varkens in Nood wijst er verder op dat steeds meer supermarkten met hun leveranciers hebben afgesproken te stoppen met castratie van biggen. Het gaat om onder meer Aldi, Lidl, Super de Boer en Plus. Andere supermarktketens blijven hierbij volgens Varkens in Nood achter. Als verklaring wordt daarbij vaak verwezen naar de grote Nederlandse vleesleveranciers als Vion. Die zeggen technisch niet in staat te zijn om stinkerds uit de slachtlijn te halen. Maar supermarktkoepel CBL benadrukt dat alle supermarkten zo snel als mogelijk willen overstappen op ’castratievrij vlees’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden