CO2-uitstoot breekt record, maar nieuwe kolencentrales blijven komen

Dikke rookwolken met CO2 bij de Hellisheidicentrale in IJsland, waar wetenschappers experimenteren met het afvangen van CO2 om het ondergronds op te slaan.Beeld AP

De wereld heeft vorig jaar voor een recordhoeveelheid aan CO2 uitgestoten. Uit een rapport van de International Energy Agency (IEA) blijkt dat de uitstoot van broeikasgassen in 2012 met 1,4 procent is gestegen tot 31,6 miljard metrische ton'.

China was verantwoordelijk voor de grootste groei van CO2-uitstoot. Ook Japan zag de uitstoot stijgen, een gevolg van de tsunami en de ramp in Fukushima die leidde tot de sluiting van kerncentrales. Europa en de Verenigde Staten zagen hun uitstoot verminderen. De Amerikanen gebruiken meer schaliegas in plaats van de vervuilende kolen. In Europa zorgt de economische crisis voor minder vraag naar elektriciteit.

Binnen de EU slaagt alleen Malta er niet in om aan de doelstellingen te voldoen. Europa wil in 2020 ten opzichte van 1990 gemiddeld 20 procent minder CO2 uitstoten, 20 procent minder energie gebruiken en 20 procent meer duurzame energie opwekken.

Daarmee loopt Europa met haar klimaatdoelstellingen voorop, maar blijkt het een leider zonder volgers. "Momenteel zitten er ongeveer 1200 nieuwe kolencentrales in de pijplijn", zegt de Britse Europarlementariër van de eurosceptische UKIP Roger Helmer op DebatingEurope. "Als we menen dat we de CO2-uitstoot wereldwijd moet dalen, dan ben ik bang dat we moeten accepteren dat we hebben gefaald, het gaat niet gebeuren."

Wereldwijd worden er meer fossiele brandstoffen ontdekt, waaronder schaliegas en methaan uit de zeebodem, zegt Helmer. "Wat we ook doen, de CO2 in de atmosfeer zal stijgen. We kunnen onze economieën in Europa en Groot-Brittannië offeren op het altaar van de klimaatverandering in de hoop dat het iets uitmaakt, maar in werkelijkheid schiet de uitstoot in China, India en de rest van de wereld zo snel omhoog, dat wij het verschil niet zullen maken."

De IEA is het daar niet mee eens en somt vier scenario's op die de CO2-emissie kunnen verminderen zonder schade aan de economie. De IEA ziet dat er winst valt te halen in efficiënter omgaan met energie, onder meer in de bouw- en transportsector. Ook stelt het energieagentschap voor beperkingen op te leggen aan de bouw van conventionele kolencentrales, te investeren in een schonere winning van (schalie)olie- en gas waarbij nu nog te veel methaan vrijkomt en de subsidie voor fossiele brandstoffen deels uit te faseren.

Willen we de temperatuurstijging beperken tot 2 graden, de grens waarop veranderingen beheersbaar blijven, dan is het volgens de IEA raadzaam de investeringen niet uit te stellen. Laat de energiesector het klimaatbeleid op haar beloop, dan scheelt dat nu 1,5 biljoen dollar, maar de op de rekening voor de langere termijn komt wel een extra kostenpost van 5 biljoen dollar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden