CO2 laat bomen in tropische bossen niet sneller groeien

Het broeikasgas CO2 is een belangrijke voedingsstof voor planten. Veel bomen groeien dan ook harder nu de concentratie CO2 in de atmosfeer is gestegen. Maar voor bomen in de tropen gaat deze wetmatigheid niet op.

De voorspelling dat tropische bossen zullen helpen de klimaatverandering af te remmen, lijkt dan ook te optimistisch. Dat schrijven Wageningse ecologen in het vakblad Nature Geoscience.

De ecologen bestudeerden onder andere de jaarringen van meer dan duizend bomen uit Bolivia, Kameroen en Thailand. Daaraan is goed de groei van bomen af te lezen.

Hoewel het gehalte aan CO2 sinds 1850 met zo'n 40 procent is toegenomen, zijn de tropische bomen niet sneller gaan groeien. Dat zou kunnen komen doordat andere factoren de groei hebben afgeremd, zoals bijvoorbeeld een tekort aan water.

Maar uit andere analyses blijkt dat de bomen de afgelopen anderhalve eeuw juist efficiënter met water zijn omgesprongen en niet hebben geleden onder een mogelijk watertekort. Wellicht wordt de groei geremd door een gebrek aan andere bouwstoffen, suggereren de onderzoekers.

Bijna alle klimaatmodellen gaan ervan uit dat een deel van de CO2 die wordt uitgestoten door de industrie of het verkeer, in bomen wordt opgeslagen. Ook in tropische bomen. Dat laatste lijkt dus niet het geval te zijn, schrijven de ecologen. Dat neemt niet weg dat tropische bossen een grote rol spelen in de klimaatcyclus, zeggen ze tot besluit, omdat de ontbossing in de tropen zorgt voor een grote uitstoot van CO2.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden