CO2-concentratie boven symbolische grens

klimaat | El Niño zorgt voor extreme droogte, waardoor planten minder CO2 opnemen.

De concentratie CO2 zal dit jaar niet meer onder de 400 deeltjes per miljoen luchtdeeltjes (ppm) zakken. Dat komt doordat het klimaatfenomeen El Niño de toch al stijgende trend een extra zetje heeft gegeven.

Sinds 1958 wordt op Hawaï de CO2-concentratie in de atmosfeer gemeten. Toen bedroeg die nog 315 ppm, maar elk jaar kwam er zo'n 2 ppm bij.

Het is geen strakke lijn, de curve schommelt met de seizoenen. Planten nemen een deel van de door de mens geproduceerde CO2 op. Dat doen ze in het voorjaar en de zomer, terwijl ze in de herfst en de winter weer CO2 afgeven. En omdat het noordelijk halfrond meer land en dus meer vegetatie kent, wegen de noordelijke seizoenen zwaarder. Kortom, de CO2-concentratie neemt al schommelend toe, met pieken in maart en dalen in september.

In 2013 brak de grafiek voor het eerst door de grens van 400 ppm, om er vrij snel daarna weer onder te zakken. Aanvankelijk leek dat ook dit jaar nog te gaan gebeuren, maar El Niño steekt daar nu een stokje voor. Dit periodieke fenomeen, dat begint met een opwarming van het oppervlaktewater van de Stille Oceaan, verstoort het weer wereldwijd. Het heeft de temperaturen op aarde opgestuwd - 2015 en 2016 zijn recordjaren - en het heeft de neerslagpatronen veranderd.

Daardoor hebben grote gebieden te maken gehad met extreme droogte en hitte. Planten groeiden daardoor minder en namen dus minder CO2 op. Bovendien waren er door de droogte veel bosbranden, wat tot extra CO2-uitstoot leidde.

De CO2-concentratie stijgt dit jaar met 3,15 ppm; ook dat is een record, schrijven Britse meteorologen in Nature Climate Change. Ze verwachten dat de concentratie in september een minimum van 401 ppm zal bereiken. Voor de sceptici: hun voorspelling dat het maximum vorige maand bij 407 ppm zou liggen, kwam uit.

De grens van 400 ppm heeft geen fysische betekenis, hij is van symbolische waarde. Volgens veel klimaatmodellen moet de concentratie beneden de 450 ppm blijven, wil de opwarming van de aarde beperkt blijven tot de in Parijs afgesproken 2 graden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden