Co-ouders ruziën minder dan andere gescheiden ouders

Beeld ANP

Kinderen van gescheiden ouders die afwisselend bij hun vader of moeder wonen, zitten lekkerder in hun vel en halen hogere cijfers op school dan kinderen die na een scheiding bij één van de ouders wonen of in een stiefgezin.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Utrecht onder 5300 kinderen. De uitkomsten staan in het boek 'Kinderen uit nieuwe gezinnen', dat vandaag verschijnt.

Het aantal ouders dat uit elkaar gaat, neemt nog steeds toe, zegt scheidingsonderzoeker en mede-auteur van het boek Ed Spruijt. Momenteel heeft één op de vijf basisschoolleerlingen gescheiden ouders. In grote steden liggen die aantallen wat hoger dan op het platteland.

Gesleep met spullen en knuffels
De afgelopen tien jaar steeg het percentage ouders dat na een scheiding besluit tot co-ouderschap van vijf naar twintig procent. Van de basisschoolleerlingen wier ouders uit elkaar zijn pendelt bijna een kwart tussen vader en moeder. Sommige kinderen wonen om de week bij een van de ouders, anderen drie dagen bij de één en vier bij de ander. Dat is weliswaar veel gesleep met spullen en knuffels, toch doen deze kinderen het beter dan andere kinderen van gescheiden ouders.

"Dat komt omdat Nederlandse co-ouders veel minder ruzie maken dan andere ex-partners", zegt onderzoeker en één van de auteurs Ed Spruijt. "Als ouders het samen eens zijn, hebben kinderen veel minder last van een scheiding."

Maar co-ouderschap is niet in alle gevallen de oplossing: soms is de scheiding te pijnlijk en dan lukt het ouders niet om samen een ingewikkelde planning voor de kinderen te maken.

Birdnesting
Overigens gaat het met kinderen uit gezinnen die intact zijn nog altijd het beste, want co-ouderschap is niet ideaal, zegt Spruijt. "Als kinderen ouder worden en naar de middelbare school gaan, krijgen ze meer behoefte aan een vaste verblijfplaats."

Spruijt is daarom voorstander van 'birdnesting', waarbij de kinderen in het ouderlijk huis blijven wonen en de ouders elkaar daar afwisselen. "Voor kinderen is dat beter, maar ouders willen dat meestal niet. Die kiezen ook voor hun eigen geluk en gaan er vanzelfsprekend vanuit dat kinderen wel kunnen slepen."

Beeld Onderzoek scholieren en gezinnen 2011 (Universiteit Utrecht)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden