CO 2 -opslag overvalt gemeenten

marum – Nuchter maar vol vragen. Zo reageren de inwoners van Boerakker, Sebaldeburen en Eleveld op hun nominatie voor ondergrondse opslag van CO2. Gisteren maakten de demissionaire ministers Van der Hoeven (economische zaken) en Huizinga (Vrom) bekend dat de Groningse dorpen Boerakker en Sebaldeburen en het Drentse Eleveld zich het best lenen om vanaf 2015 grootschalig CO2 op te slaan. Negen gasvelden zijn in principe geschikt, blijkt uit een onderzoek, allemaal in de drie noordelijk provincies. De velden van Sebaldeburen, Eleveld en Boerakker staan met stip op één, omdat zij het leegst zijn.

Tjeerd van Bekkum, burgemeester van de gemeente Marum, waar Boerakker onder valt, is overvallen door de nominatie. Hij wist niet dat er een onderzoek naar geschikte locaties liep. Hij bespeurt onwetendheid bij de burgers. „Veel mensen denken dat het al zeker is. En ze zijn massaal aan het googelen wat die opslag eigenlijk inhoudt.”

Een boer uit Eleveld, een buurtschap in de gemeente Aa en Hunze, zei op de regionale televisie niet overtuigd te zijn van de veiligheid. De boer hoopt dat de opslag in elk geval niet te zien is.

De betrokken gemeentes snakken naar meer informatie en wachten met spanning de aangekondigde milieu-effectrapportage af. Van Bekkum: „We staan met stip op de kaart, dan willen we ook met stip om de tafel.” Het gaat veel meer dan drie gemeentes aan, zegt hij. „Voor Boerakker is mijn gemeente het injectiepunt, maar de opslag ligt onder de buurgemeente Leek. En het transport gaat door nog meer gemeentes.” Het gasveld van Eleveld loopt onder de gemeente Assen door.

Een definitieve keus voor opslagplekken wordt door het volgende kabinet genomen. Dat gebeurt bij Rijksbesluit; gemeentes en provincies hebben er dus niets over te zeggen. Toch discussiëren de provincies al tijden over het onderwerp. Friesland heeft aangegeven pertinent geen opslag in de bodem te willen. Groningen wil wel. Bij het verlenen van vergunningen voor de bouw van de kolencentrales van Nuon en RWE eiste de provincie dat de centrales in staat zijn CO2 af te vangen. Daarbij verplichtte de provincie zich mee te werken aan opslag. Gedeputeerde Marc Jager houdt zich nu op de vlakte: „Het wil niet zeggen dat we hebben gezegd: Kom maar naar Groningen, zoek hier maar een paar leuke veldjes uit. We willen dat het allerbeste veld wordt gekozen.”

In Drenthe namen de staten in april een motie aan om in afwachting van nader onderzoek naar de risico’s vooralsnog niet mee te werken aan opslag in de bodem. Maar ondertussen maakte de provincie een structuurvisie waarin staat waar opslag wel en waar het niet kan. „In Eleveld kan het, als het dan toch moet”, aldus gedeputeerde Tanja Klip.

Siegbert van der Velde, directeur van de Milieufederatie Groningen noemt het voorbarig nu al over locaties te praten. „Er is nog amper maatschappelijk debat geweest. Komt het gas na verloop van tijd omhoog? Hoe gaat het met de waarde van de huizen in de buurt?” De federatie gaat nog in juli informatie- en discussieavonden voor burgers organiseren.

De ministers Verhoeven en Huizinga geven maandag in Drachten een toelichting aan de noordelijke bestuurders.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden