Inzet cao-onderhandelingen

CNV zet in op kortere werkweek om aantal burn-outs te verminderen

Voorzitter Piet Fortuin van het CNV vindt dat Nederlandse bedrijven zo snel mogelijk moeten overgaan tot het invoeren van een 30-urige werkweek. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Voorzitter Piet Fortuin van het CNV vindt dat Nederlandse bedrijven zo snel mogelijk moeten overgaan tot het invoeren van een 30-urige werkweek.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Een kortere werkweek leidt tot een lager ziekteverzuim en een betere balans tussen werk en privé, ziet CNV. Dus pleit de vakbond nu voor een 30-urige werkweek.

Vakbond CNV stuurt tijdens nieuwe cao-onderhandelingen met Nederlandse bedrijven aan op de invoering van 30-urige werkweken, waarbij werknemers het salaris van een fulltime werkweek behouden. Een kortere werkweek draagt bij aan een lager ziekteverzuim en een betere werk-privébalans, verklaart directeur Piet Fortuin op de eigen website.

Sinds het begin van de coronacrisis nam het aantal mensen dat met psychische problemen zoals burn-outs kampt flink toe, onderzocht CNV. Van 10 naar ruim 20 procent. Ook voor de corona-uitbraak riep de vakbond al op tot een kortere werkweek vanwege de hoeveelheid gezondheidsklachten onder werknemers. Omdat de economie zich goed herstelt en veel nieuwe cao-onderhandelingen op stapel staan, zegt de vakbond nog stelliger te zullen pleiten voor een kortere werkweek.

CNV constateert bovendien dat enkele bedrijven zelf al een vierdaagse werkweek invoeren om de balans tussen werk en privé te verbeteren, zoals softwarebedrijf Infolearn in Nijmegen en techbedrijf Luscii in Utrecht. Voor sommige werknemers zullen de CNV-plannen juist langere werktijden betekenen. “Onze wens is dat ook mensen die nu in kleine deeltijdbanen werken, straks 30 uur werken. Hiermee creëren we ook een betere balans tussen mannen en vrouwen”, verklaart Fortuin.

Gelukkiger, efficiënter en productiever

Veel sectoren kampen met personeelstekorten. Werkgevers vrezen dat die tekorten alleen maar toenemen als we de werkweek verkorten, reageren werkgeversverenigingen VNO-NCW en MKB Nederland. Ook is het volgens de verenigingen maar de vraag of een 30-urige werkweek daadwerkelijk leidt tot minder gezondheidsklachten. “Een burn-out bijvoorbeeld is zelden alleen het gevolg van werk, maar veel vaker van een combinatie van factoren”, aldus een woordvoerder. “Bovendien kunnen werkgevers en werknemers prima onderling afspraken maken over eventueel deeltijdwerken.”

Eerder ondervroeg CNV Nederlandse werknemers al of ze een werkweek zien zitten die een kwart korter is dan de gangbare 40 uur. Dat blijkt zo te zijn. Drie op de vijf werknemers denken met een kortere werkweek gezond de pensioenleeftijd te gaan halen en dat er minder burn-outs zullen zijn. Twee derde verwacht minder ziekteverzuim en circa driekwart voorziet een betere balans tussen werk en privé. Ongeveer de helft verwacht productiever en efficiënter te zijn in een werkweek van 30 uur.

Die verwachtingen komen in de praktijk ook uit, stelt Fortuin. “Diverse proeven bij bedrijven tonen aan dat mensen gelukkiger, efficiënter en productiever zijn. IJsland loopt hierin voorop. Ook Spanje en Nieuw-Zeeland experimenteren ermee. Het zou mooi zijn als Nederlandse bedrijven en ook de overheid volgen.”

Lees ook:

CNV: één op de vijf werknemers krijgt dit jaar geen vakantiegeld

Bijna één op de vijf werkenden krijgt dit jaar geen vakantiegeld. Dat meldt vakbond CNV op basis van onderzoek van Maurice de Hond onder een naar eigen zeggen representatieve groep van 3500 werkenden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden