CNV wil tariefafspraken voor zzp'ers in cao

Plan van vakbond zorgt voor irritatie bij zelfstandigen die vrezen voor hun inkomen

Een cao waarin ook afspraken over zzp'ers zijn opgenomen; de rasechte zelfstandige krijgt er koude rillingen van. Maar volgens Maurice Limmen is het inmiddels noodzakelijk geworden. Dat het inkomen van een zzp'er gemiddeld tien procent lager ligt dan van iemand in loondienst, baart de CNV-voorzitter zorgen. Limmen wil dat verschil rechttrekken door zzp-tarieven op te nemen in cao's.

De cijfers die het CBS afgelopen weekend over het inkomen van zzp'ers presenteerde, schetsen volgens Limmen het schrijnende beeld van zelfstandigen die eigenlijk verkapte werknemers zijn. Met hun veel te lage tarieven concurreren zij met mensen in vaste dienst. Cao-afspraken over zzp-tarieven moeten voorkomen dat deze schijnzelfstandigen tegen bodemprijzen gaan werken.

Voor hoeveel zzp'ers zijn plan als een opluchting voelt, vindt Limmen moeilijk te zeggen. "Daar zijn veel verschillende inschattingen over. Maar een ding weten we zeker: niet alle zzp'ers zijn ondernemers. Dat hun aantal de afgelopen jaren zo is toegenomen, laat niet zien dat Nederlanders ondernemersgezinder zijn geworden. Het laat zien dat arbeid goedkoper is geworden. Wat er nu gebeurt is dat zzp'ers concurreren op een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Maar als zij ziek worden, hebben ze geen geld. Wij willen dat voorkomen."

De tariefafspraken zijn niet alleen bedoeld voor sectoren waarvan nu al bekend is dat er soms tegen bodemprijzen gewerkt wordt, zoals de zorg. Ook voor de technieksector kunnen ze een uitkomst bieden, zegt Limmen. "Uit ervaring weet ik dat het voor ICT'ers ook niet altijd een vetpot is. Zulke tariefafspraken kunnen dus voor alle sectoren gelden." Schuiven de zzp'ers voortaan ook aan bij de onderhandeltafel als er cao-afspraken worden gemaakt? Dat hoeft niet, zegt Limmen. "Onze vakbond is voor werkenden, dus zowel voor werknemers als zelfstandigen. We gaan met zelfstandigen in gesprek en zullen ze vertegenwoordigen aan de onderhandeltafel."

Een heel slecht idee, vindt Maarten Post, voorzitter van Stichting ZZP Nederland. De 40.000 zelfstandigen die zijn stichting vertegenwoordigt, willen niets met vakbonden te maken hebben. "Onze mensen willen van werkgevers, loon en verplichte verzekeringen af. Maar vakbonden en de overheid proberen ze op te zadelen met extra kosten voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering of een pensioen."

Cao-afspraken voor zzp'ers zorgen volgens Post voor de zoveelste irritatie bij zijn achterban. Minimumtarieven brengen namelijk het inkomen van succesvolle zelfstandigen in het geding. Post: "Stel: een schilder vraagt voor een bepaalde klus veertig euro, maar in de cao staat dat hij daar minimaal twee tientjes voor moet vragen. Dan wil de consument dat hij die klus voor twee tientjes uitvoert." Ook als diezelfde schilder te weinig opdrachten heeft, werkt zo'n minimumtarief niet in zijn voordeel. "Dan kan hij zijn tarief niet met een euro verlagen, want dan gaat hij tegen de afspraken in. Die vaste tarieven ontnemen hem de kans om mee te gaan met de markt."

Waar Post vooral tegen ageert is dat het CNV de CBS-cijfers compleet verkeerd interpreteert. 'De gemiddelde zzp'ers' bestaat namelijk niet. "In die groep zitten ook vrouwen die drie keer per maand een jurkje naaien, hoogleraren die ergens anders bijklussen en gepensioneerden die een klein bedrijfje hebben. Er zitten dus hele lage inkomens bij, terwijl de mensen om wie het gaat er in sommige gevallen nog een inkomen bij hebben."

De voorzitter denkt dat het CNV met zijn nieuwste plan vooral zijn eigen hachje probeert te redden: "Ze verliezen veel invloed. Steeds minder werknemers vallen onder een cao en daarom willen ze zelfstandigen ook onder de cao brengen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden