'CNV-voorzitter moet opstappen'

Van onze redactie economie UTRECHT - Voorzitter Anton Westerlaken van de vakcentrale CNV moet snel een andere baan zoeken. Hij is niet langer gemotiveerd genoeg voor zijn functie. Bovendien is hij te weinig manager om de lopende reorganisatie van het CNV te kunnen leiden.

Deze harde kritiek uit Piet Kruizinga, voorzitter van de CNV-politiebond, in de Nieuwe Revu die gisteren verscheen. Voor de 42-jarige Westerlaken valt er “weinig eer (meer) te behalen” bij de vakcentrale. “Ook voor het CNV zelf is het beter als hij vertrekt”, aldus Kruizinga. Westerlaken werkte zelf overigens bij de politiebond voor hij naar de vakcentrale vertrok.

Het CNV moet volgens Kruizinga op zoek naar een ander type voorzitter. Westerlaken draagt de ideeën van het CNV goed uit, maar krijgt de interne reorganisatie iet klaar. Een 'turn-around manager' is de huidige voorzitter “gewoon niet”, vindt Kruizinga.

Het is opmerkelijk dat een CNV-voorzitter de hoogste baas van de christelijke vakbeweging afvalt. Toch is de kritiek zeker niet nieuw. Al jaren heerst er stille onvrede over de wijze waarop hij het CNV leidt. Vorig jaar noteerde Trouw al de klacht uit CNV-kringen dat hij “geen knopen door kan hakken”.

In een reactie stelde Westerlaken toen “daar hebben ze me bij het CNV ook niet voor. Ik hou er niet van knopen door te hakken. Ik wil ze ontwarren.”

Precies in lijn met deze uitspraak ging Westerlaken in Nieuwe Revu in op de woorden van Kruizinga. Hij wil niet de manager zijn die de veranderingen in het CNV leidt. “Dat is ook geen eis waaraan ik werd geacht te voldoen toen ik op deze stoel werd gezet. En nu nog niet”, aldus Westerlaken in Nieuwe Revu. Hij is sinds 1992 voorzitter.

Toch nemen steeds meer CNV'ers, blijkt ook uit Kruizinga's woorden, niet meer genoegen met slechts zijn ideeën en de volgens hen prima wijze waarop hij die uitdraagt. Ze willen daden zien om niet de aansluiting bij de veel grotere FNV te verliezen. En volgens hen moeten er wèl knopen worden doorgehakt.

Het meest ongeduldig is ongetwijfeld de CNV Industrie- en Voedingsbond. Haar voorzitter Doekle Terpstra verkondigt al jaren dat de CNV-bonden in de marktsector de handen ineen moeten slaan en zich volledig op het werk in de bedrijven moeten richten. De vakcentrale moet versterkt worden door zich op de woonomgeving toe te leggen.

Knarsetanden

Tot nu toe heeft Terpstra echter alleen de Vervoersbond tot een fusie over weten te halen. Knarsetandend moest hij aanzien hoe vier FNV-marktbonden vorig jaar ineens wel hard op weg gingen naar zo'n grote fusie. Erger nog: ze namen daarbij zijn model voor het bedrijvenwerk haast integraal over.

Ook de herinrichting van de vakcentrale verloopt tergend langzaam. Daarbij was de ambtenarenbond CFO, de grootste CNV-bond, lange tijd de grootste dwarsligger. Vorig jaar kon het CNV beginnen met het werk in de woonomgeving, het zogeheten regiowerk. Dat was veel later dan gedacht. Bovendien was het oorspronkelijke plan flink uitgekleed. Voor het overige constateert Westerlaken zelf “een algemeen en angstig stilzwijgen”.

Een voorzitter van de vakcentrale heeft traditioneel maar beperkte macht. Toch wordt het in het CNV ook Westerlaken aangerekend dat er niets gebeurt en het CNV al jaren niet meer met aansprekende plannen naar buiten treedt. En de FNV dus steeds meer afstand neemt.

In Nieuwe Revu erkent Westerlaken dat het ook hem veel te langzaam gaat. “Die ergenis zie je aan mij. Ik ben humeurig en zit te mopperen. (...) Helder is dat ik in het allerlaatste deeltje van mijn geduld ben.”

De CNV-bonden sloten gisteren naar buiten toe de rangen, zoals zo vaak bij interne strubbelingen. In een reactie prees de woordvoerder van de Industrie- en Voedingsbond de CNV-voorzitter nadrukkelijk en bovenal als “een goede ambassadeur voor het CNV”. Dat sluit aan bij Kruisinga.

Vertrekken zegt Westerlaken desondaks niet te willen. Volgens hem is de reorganisatie bijna klaar en zou nu opstappen “slecht voor het CNV en mij” zijn. “En ook daarna zal ik niet vertrekken. Dat vertik ik.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden