CNV-voorzitter Maurice Limmen vertrekt: 'Bevlogen' en 'slim’

 Vertrekkend CNV-voorzitter Maurice Limmen tijdens de hoorzitting in de Tweede Kamer over de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties. (ANP) Beeld ANP
Vertrekkend CNV-voorzitter Maurice Limmen tijdens de hoorzitting in de Tweede Kamer over de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties. (ANP)Beeld ANP

Vertrekkend CNV-voorzitter Maurice Limmen wordt door vriend en vijand geprezen als een slimme en bevlogen man. Limmen gaat nu de hogescholen aanvoeren.

Voorzitter Maurice Limmen neemt afscheid van het Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV). De vakbondsman wordt voorzitter bij de Vereniging Hogescholen. Dat liet de vakcentrale vrijdag weten. Limmen: “Na 18 mooie jaren neem ik afscheid van het CNV. Ik kijk met trots en plezier terug op al die jaren dat ik mij heb mogen inzetten om de positie van werknemers in Nederland te verbeteren in belangrijke dossiers als de arbeidsmarkt, flexibilisering, pensioenen en sociale zekerheid."

Vakbondsman in hart en nieren

Limmen was vanaf januari 2014 voorzitter van het CNV. Net iets langer dan dat Hans de Boer voorzitter is van ondernemingsorganisatie VNO-NCW, de grote tegenstrever van de bonden. De Boer laat weten altijd goed samengewerkt te hebben met Limmen: "Maurice is een vakbondsman in hart en nieren. Maar wij zien ook uit naar een samenwerking met hem in zijn nieuwe functie."

Limmen begon zijn vakbondscarrière in 2000 bij CNV Dienstenbond. Hier was hij tot 2010 als hoofdonderhandelaar betrokken verschillende cao’s. Na tien jaar werd hij vicevoorzitter van het CNV. Van 2002 tot 2010 was hij ook actief als lid van de gemeenteraad van Amsterdam, vanaf 2005 als fractievoorzitter van het CDA. In 2009 leidde hij de enquêtecommissie naar de aanleg van de Noord/Zuidlijn van de Amsterdamse metro.

Slimme man

Voormalig GroenLinks-wethouder Maarten van Poelgeest herinnert zich die periode nog goed: “Hij heeft daar gedegen en precies onderzoek naar gedaan”, zegt Van Poelgeest nu. "Limmen is een slimme man, die dingen scherp kan benoemen." Met Limmen als fractievoorzitter had de kleine Amsterdamse fractie van het CDA een uitgesproken, eigen geluid, zegt Van Poelgeest. “Hij trok regelmatig principiële argumenten uit de kast. Als CDA-raadslid was hij in cultureel opzicht conservatief, maar in sociaal opzicht juist vrij links. Wat dat betreft is het een echte vakbondsman."

Over zijn nieuwe benoeming zegt Limmen: “Ik zie er enorm naar uit in mijn nieuwe rol een bijdrage te kunnen leveren aan het opleiden van de leraren, verpleegkundigen, IT-ers en andere professionals van morgen. Daarnaast wil ik graag mijn bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling van het hoger beroepsonderwijs. Geen sector is zo belangrijk voor de innovatie van belangrijke economische en sociale sectoren in ons land als die van de hogescholen. Dat ik het boegbeeld mag gaan zijn van die sector is iets om trots op te zijn.”

Opvolger nog onbekend

Collega-vakbond FNV feliciteert zowel Limmen met zijn nieuwe baan als de Vereniging Hogescholen met hun nieuwe voorzitter. De bond laat weten uit te kijken naar het samenwerken met de opvolger van Limmen: "Onze gezamenlijke acties gaan intussen gewoon door, bijvoorbeeld op 10 november, als we met het CNV in Amsterdam op de Dam demonstreren voor een socialer Nederland", aldus een woordvoerder van FNV.

Wie Maurice Limmen als voorzitter van het CNV gaat opvolgen, is nog niet bekend. Vicevoorzitter Arend van Wijngaarden neemt voorlopig zijn taken waar. Limmen vertrekt per 1 december.

Lees ook:

De FNV staat steeds vaker buitenspel bij het afsluiten van cao's

Vakbond FNV is de karige loonsverhogingen zat, vakbond CNV bekijkt het pragmatischer, per sector. Gevolg is een fors groeiend aantal cao-afspraken zonder FNV, maar met CNV.

CNV-voorman Maurice Limmen: 'De arbeidsmarkt is geen flipperkast'

Werkgevers en vakbonden hebben in 2013 prima afspraken gemaakt over de arbeidsmarkt, zegt CNV-voorman Maurice Limmen. Daarom moeten werkgevers nu niet zo moeilijk doen. Een interview.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden